Economie

Douane waarschuwt webshoppers: niet alles mag de EU in

06 oktober 2020 07:02 Aangepast: 13 oktober 2020 15:00
Beeld © RTL Z

Nederlanders die winkelen bij webwinkels buiten de EU moeten goed opletten wat ze kopen, waarschuwt de douane. Niet alles mag zomaar de EU ingevoerd worden. Voor sommige aankopen moet extra betaald worden of ze kunnen zelfs in beslag worden genomen.

De douane hoopt consumenten met een campagne aan te sporen vooral vooraf te controleren wat de regels zijn voor het product dat ze willen kopen.

Dat moet verrassingen voorkomen als het product de EU binnenkomt en de douane bijkomende kosten moet rekenen of in beslag moet nemen. 

Shoppers kijken vooral naar prijs

Volgens de douane kijken veel onlineshoppers vooral naar de prijs van producten. Of het product voldoet aan de veiligheids- en gezondheidseisen wordt over het algemeen minder belangrijk gevonden.

Laatstgenoemde kan echter een belangrijke reden zijn voor inbeslagname van pakketjes. "Denk aan namaaksportschoenen, maar ook aan airsoftwapens zonder vergunning."

De douane waarschuwt ook alert te zijn op koopjes. Over aankopen in een webshop buiten de EU moet je vanaf 22 euro btw betalen. "Controleer of deze kosten op de factuur staan. Wordt dit niet berekend in de webshop? Dan moet je deze kosten bij aflevering van je pakket betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Consumentenbond: bestel deze spullen niet buiten de EU

Vaker shoppen buiten EU door corona

Sinds maart dit jaar shopte ruim 64 procent van de Nederlanders één tot drie keer in een webshop buiten de EU, komt naar voren uit een peiling in opdracht van de Nederlandse Douane onder 1043 respondenten.

Een op de vijf gaf aan dit nu bovendien vaker te doen dan voor de coronapandemie. Vooral elektronica en gadgets zijn erg gewild bij exotische webshops. Ook kleding, schoenen en tassen en hobby- en knutselspullen worden relatief vaak buiten de EU ingeslagen, bijvoorbeeld in China.

Consumentenbond waarschuwt voor gevaarlijke spullen

Eerder dit jaar waarschuwde de Consumentenbond al voor onveilige spullen die verkocht worden in webwinkels buiten de EU.

De Consumentenbond bestelde samen met buitenlandse collega's 250 artikelen bij webwinkels Amazon.com, eBay.com, AliExpress en Lightinthenos. Met maar liefst twee derde van de spullen was iets mis.

Ze kwamen usb-opladers tegen die een schok gaven, maar ook tandenbleek met  te veel waterstofperoxide, wat niet goed is voor je gezondheid. 

Directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond pleitte destijds voor maatregelen, omdat toezicht op de stroom producten van buiten de EU moeilijk zou zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van