Hoge functie

Eurogroep draagt Nederlander Frank Elderson voor als ECB-directielid

05 oktober 2020 19:07 Aangepast: 05 oktober 2020 20:57
Frank Elderson Beeld © ANP

Frank Elderson, directeur toezicht van de Nederlandsche Bank, wordt door de Eurogroep voorgedragen als lid van de zeskoppige directie tot de Europese Centrale Bank (ECB). 

Dat maakt de voorzitter van de ministers van financiën van de eurozone, Paschal Donohoe, bekend.

Elderson is bij de DNB onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op banken en voor juridische zaken. Hij is ook lid van de 'Supervisory Board' van de Europese Centrale Bank.

Concurrentie

Naast Elderson was ook de Sloveen Boštjan Jazbec, oud-president van de Sloveense centrale bank in de race voor de  voordracht. Elderson kreeg echter een meerderheid van de stemmen.

De Eurogroep zal Elderson als kandidaat voordragen aan de EU-leiders.

De regeringsleiders moeten een opvolger benoemen voor de Luxemburger Yves Mersch, die eind dit jaar vertrekt uit de directie van de bank in Frankfurt. De ECB staat onder leiding van Christine Lagarde.

Hoekstra: goede reputatie

Minister Wopke Hoekstra van Financiën had Elderson in september ook al kandidaat gesteld, volgens Hoekstra onder meer vanwege een goede reputatie op het gebied van duurzame investeringen.

Mogelijk gaat het Europees Parlement dwarsliggen bij de benoeming van Elderson, omdat het aandringt op meer vrouwen in het bestuur. De verhouding is nu vier mannen en inclusief Lagarde twee vrouwen.

Als Elderson wordt benoemd is hij de eerste Nederlander in het ECB-bestuur na Wim Duisenberg. Die werd in 1998 de eerste president van de Europese Centrale Bank en bleef aan tot in 2003.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ECB vraagt banken zich verder schrap te zetten voor zware tijden

'Belangrijk voor Nederland'

De voordracht van Elderson is "heel erg belangrijk voor Nederland", vindt emeritus hoogleraar Financiële economie Sylvester Eijffinger.

Volgens de econoom zal de "Duits-Nederlandse opvatting van monetaire stabiliteit" beter vertegenwoordigd zijn bij de centrale bank in Frankfurt.

Formeel moet Elderson daar natuurlijk het belang van de eurozone verdedigen, erkent Eijffinger, die vrijdag zijn afscheidsrede houdt bij Tilburg University. Maar Elderson kan daar door zijn Nederlandse opvattingen toch 'een verschil' maken.

Twee stemmen

Omdat belangrijke beslissingen in Frankfurt altijd genomen worden door de directie en de centralebankpresidenten van de eurolanden, zou Nederland daar straks als het ware twee stemmen kunnen hebben. Die van Elderson en die van de president van DNB, Klaas Knot.

De econoom wijst erop dat de ECB bezig is met een herziening van de eigen strategie. "Dat is tien jaar niet gebeurd. Het is heel erg belangrijk dat de discussie bij de ECB nu op de juiste wijze wordt gevoerd en Elderson kan daarbij optreden al verbinder."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van