0,3 procent

Het leven in de eurozone wordt goedkoper: weer deflatie gemeten

02 oktober 2020 14:58
Een markt in Griekenland, waar de deflatie het sterkst is. Beeld © Eyevine

In september lagen de consumentenprijzen in de eurozone 0,3 procent lager dan een jaar eerder. Daarmee is er al voor de tweede maand op rij sprake van deflatie.

Dat blijkt uit een eerste meting van het Europees statistiekbureau Eurostat. In augustus was er ook al sprake van deflatie; toen waren de prijzen met 0,2 procent gezakt ten opzichte van een jaar eerder.

Energieprijzen gezakt

De daling van de gemiddelde prijzen is grotendeels het gevolg van sterk gedaalde energieprijzen. Energie, waaronder ook brandstof zoals benzine valt, werd op jaarbasis meer dan 8 procent goedkoper.

Als Eurostat energie, levens-, en genotsmiddelen buiten beschouwing laat, bleef er nog een heel klein beetje inflatie over. De overige goederen en diensten werden namelijk door de bank genomen 0,2 procent duurder.  

Inflatie in Nederland

In Nederland is de inflatie ook al het hele jaar laag, maar van deflatie is nog geen sprake. Naar verwachting zijn de prijzen in Nederland met zo'n 1 procent gestegen in september, ten opzichte van een jaar eerder. In Griekenland is de deflatie juist het sterkst: daar daalden de prijzen met liefst 2,3 procent.

Deflatie is voor consumenten best aanlokkelijk, je kunt immers meer kopen voor je geld als de prijzen dalen. Toch is het bepaald geen teken dat het goed gaat met de economie.

Deflatie teken van zwakte

Dalende prijzen zijn vaak namelijk het gevolg van veel aanbod en weinig vraag, een teken van een zwakke economie dus. En ook de gevolgen van deflatie zijn lang niet alleen positief.

Zo zorgt deflatie er ook voor dat de lonen in feite uit zichzelf stijgen. Iets wat niet gunstig is voor een economie in recessie waar juist de inkomsten en productie bij bedrijven onder druk staan. Ook worden schulden, net als het gewone geld, meer waard.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van