Ga naar de inhoud
'Doelbewust misleid'

Belastingdienst: tabaksfabrikant BAT ontwijkt bewust belasting via Nederland

De Britse tabaksfabrikant verkoopt merken zoals Lucky Strike, Kent en Pall Mall. Beeld © Getty

De Belastingdienst ligt nog altijd op ramkoers met de grootste tabaksfabrikant ter wereld, het Britse miljardenbedrijf British American Tobacco (BAT). De fiscus beschuldigt BAT van opzettelijke belastingontwijking via Nederland en eist 1,2 miljard euro aan naheffingen en boetes.

Dat schrijven NRC en het FD, die donderdag aanwezig waren bij een slechts deels openbare zitting van het belastingconflict bij de rechtbank in Haarlem. 

De Belastingdienst bevestigt het aanspannen van de rechtszaak, maar kan desgevraagd 'niet ingaan op de fiscale positie van individuele belastingplichtigen', zo laat een woordvoerder weten.

Rente-constructie

De Britse multinational met hoofdkantoor in Londen heeft volgens de Belastingdienst tussen 2003 en 2016 in totaal 4 miljard euro aan winst verschoven via Nederland. Daarvoor zou een fiscale constructie zijn opgezet via de Nederlandse holding van BAT om zo hier opzettelijk belasting te ontwijken. 

Dat gebeurde onder meer door het verstrekken van leningen aan dochterbedrijven tegen zeer hoge rentes om zo de buitenlandse winst te drukken. De rente-inkomsten in Nederland werden volgens de kranten dan weer op gewiekste wijze doorgesluisd naar het VK, zodat er ook hier amper winst overbleef. En waardoor er dus ook amper belasting werd betaald.

Belastingdienst
Lees ook:
Belastingdienst eist een miljard euro van Britse tabaksgigant BAT

'Doelbewust misleid'

Tijdens de zitting werd duidelijk dat de fiscus vindt dat BAT en diens fiscale adviseurs hen tijdens inspecties doelbewust hebben misleid. BAT overhandigde rapporten van een van de vier grote accountantskantoren die moesten aantonen dat de geldstromen legaal waren.

Maar die rapporten waren in werkelijkheid bedoeld om de handelswijze 'te verhullen', zei de belastinginspecteur volgens de twee kranten tijdens de zitting.

BAT ontkent

BAT blijft ontkennen dat het bedrijf zich schuldig maakt aan belastingontwijking en verzet zich tegen de claim van 1,2 miljard euro. De tabaksfabrikant zegt te voldoen aan de belastingwet van alle landen waarin het actief is.

"We zijn het zeer oneens met de beoordeling van de Belastingdienst en verzetten ons daarom tegen de gehele claim", aldus een woordvoerder.

De fiscus laat weten dat het bestrijden van belastingontwijking en belastingontduiking een van de speerpunten is van dit kabinet.

Belastingontwijking
Lees ook:
Belastingontwijking via Nederland nog groter dan gedacht