2,6 miljoen werknemers betaald via loonkostensubsidie, horeca koploper

De loonkostensubsidie die bedrijven krijgen wegens forse omzetdaling door de coronacrisis heeft van maart tot en met juli in totaal 2,6 miljoen banen gesteund. Dat was op dat moment ruim 30 procent van alle werknemersbanen. Toch kon dat niet voorkomen dat 181.000 banen verdwenen.
Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het CBS over de NOW-regeling. Met die regeling wil de overheid werkgelegenheid behouden bij bedrijven die stevig lijden onder de coronacrisis.
Veel horecabanen gesteund
Vooral bedrijven in de horeca, culturele sector en de bedrijfstak sport en recreatie (denk aan sportscholen, pretparken, maar bijvoorbeeld ook aan profvoetbalclubs) kregen in deze periode steun.
Dat was via de eerste NOW-regeling (tegemoetkoming voor maart t/m mei) en deels via opvolger NOW 2.0 (juni t/m september).

Rekenkamer adviseert controle vooraf bij nieuwe NOW-regeling
De horeca is verhoudingsgewijs koploper. Van alle werknemersbanen in die sector werd maar liefst 85 procent overeind gehouden met de loonkostensubsidie. Ook bij uitzendbureau's werden veel banen gesteund.
Kleine bedrijven vaker gesteund
Kleinere bedrijven (10 tot 50 werknemers) kregen met 46 procent van de banen iets vaker NOW-steun dan grotere bedrijven (50 tot 100 werknemers). Daar ging het om 41 procent.
Dat zegt overigens niet veel over de hoogte van het subsidiebedrag. Zo werd in juli duidelijk dat grote werkgevers zoals internetbedrijf Booking.com (64 miljoen euro steun), autoproducent VDL (50 miljoen), staalmaker Tata (32 miljoen) grote sommen loonkostensubsidie kregen.

Deze bedrijven vroegen staatssteun aan om lonen te kunnen betalen
Toch banen geschrapt
De NOW-regeling kon overigens niet voorkomen dat alle banen behouden bleven. Bij bedrijven die NOW-steun kregen, verdwenen tussen februari en juni in totaal 181.000 banen, ofwel een afname van 6,9 procent.
In de bedrijfstak verhuur en overige zakelijke dienstverlening, waar onder meer uitzendbureau's onder vallen, was het het baanverlies met 12,2 procent het grootst. Maar ook in zowel de sector horeca en cultuur als de sector sport en recreatie ging 10 procent van de banen verloren.
Tijdelijke contracten
Dat kwam overigens met name doordat tijdelijke contracten niet werden verlengd, aangezien een voorwaarde voor NOW-steun is dat bedrijven geen mensen mogen ontslaan.
Wat verder opvalt is dat de NOW-steun opvallend vaak is verleend aan bedrijven met jonge werknemers. Van de bedrijven die een NOW-uitkering kregen, ging het bij 42 procent van de banen om werknemers van 20 tot 25 jaar.
Limburg koploper steun
Het CBS geeft ook een overzicht van de verschillende regio's die een van de steunmaatregelen hebben aangevraagd. Daarbij gaat het naast de NOW-regelingen ook om TOGS (voor vaste lasten van bedrijven), TOZO (voor zelfstandigen), uitstel van het betalen van belastingen en specifieke regelingen zoals die voor de sierteelt en tuinbouw.
Uit deze voorlopige cijfers blijkt dat in Limburg de helft van alle bedrijven met 2 of meer werkzame personen een van de regelingen heeft gebruikt. Daarmee is die provincie koploper. In Friesland werd relatief het minst gebruik gemaakt van steun (38 procent).
Wat betreft de grote steden blijkt dat in Amsterdam en Rotterdam aan meer bedrijfsvestigingen steun is verleend dan in Den Haag en Utrecht.
