Ga naar de inhoud
Economie

De Kloeke Kip is met 'eerlijke kip' Liegebeest van het jaar

Kuikens op een boerderij. Foto ter illustratie. Beeld © Getty Images.

De Kloeke Kip heeft de titel Liegebeest 2020 verworven. Volgens Wakker Dier is het een 'plofkipgigant' die zelf spreekt van 'eerlijke kip'. Het vlees van het bedrijf is bij verschillende slagers te koop.

"Eerlijke kip, duurzaam, beter voor het milieu met focus op het welzijn van het dier", zo maakt het bedrijf in hoofdletters reclame op haar site. 

Volgens Wakker Dier is dat klinkklare onzin. "De Kloeke Kip wil doorgroeien naar een gigastal van één miljoen plofkippen. Dat heeft helemaal niets met dierenwelzijn te maken."

De Kloeke Kip reageerde eerder al op de nominatie. "Wij nemen afstand van de nominatie en kunnen ons niet vereenzelvigen met de beweringen die Wakker Dier heeft gedaan. En liegen doen we al helemaal niet." 

Het bedrijf is ervan overtuigd dat het echt duurzaam is en nodigt mensen uit om een kijkje te komen nemen in het Limburgse Grubbenvorst. 

Kandidaten

Er waren vier bedrijven in de race voor de titel. Meer dan 21.500 mensen brachten hun stem uit. Kloeke Kip kreeg 43 procent van de stemmen. De campagne 'Nederland draait op zuivel' van de Nederlandse Zuivel Organisatie NZO werd tweede met 28 procent.

'Verantwoorde kweek en duurzame visserij' van de viskeurmerken ASC en MSC met onverdoofd geslachte vissen kreeg 17 procent van de stemmen. De plantaardige margarine van Zeeuws Meisje mét melkbestanddelen kwam uit op 9 procent. 

Het was de twaalfde keer dat de verkiezing werd georganiseerd. Vorig jaar won Albert Heijn de titel met de AH-kipverpakking waarop 'meer ruimte' stond, terwijl deze supermarkt zijn kippen juist de minste ruimte geeft. De verpakking werd aangepast. 

AH
Lees ook:
AH kip heeft niet 'meer ruimte', Albert Heijn is daarom Liegebeest van het jaar
Dit is een artikel van