Kartelbeschuldiging

Hudson's Bay verliest zaak waarmee ze onder huurgaranties uit wil komen

29 september 2020 16:03 Aangepast: 29 september 2020 16:18
Het geflopte Hudson's Bay gaf huurgaranties af, maar wil daar nu onderuit. Beeld © ANP

Goed nieuws voor vastgoedeigenaren die winkelpanden verhuurden aan de failliete winkelketen Hudson's Bay. De Canadese eigenaar van het bedrijf probeert onder huurgaranties uit te komen, maar de rechter heeft daarvoor voorlopig een stokje gestoken.

Dat blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank Amsterdam, die als eerst werd gemeld door het FD.

Huurgaranties

De Canadese retailgigant Hudson's Bay Company kwam in 2016 naar Nederland, om in het gat te springen dat het failliete warenhuis V&D had achtergelaten.

De Canadezen openden een groot aantal winkels in Nederland. Vastgoedeigenaren investeerden veel geld in de renovatie van hun panden, om ze voor Hudson's Bay geschikt te maken. In ruil daarvoor gaven de Canadezen vaak langlopende huurgaranties.

Dramatische verliezen

Hudson's Bay werd in Nederland geen succes, maar leed juist dramatische verliezen. Eind vorig jaar vroeg de Nederlandse dochter van het bedrijf uitstel van betaling aan. Begin dit jaar volgde het faillissement.

Sindsdien probeert het Canadese moederbedrijf van de afgegeven huurgaranties af te komen. Die hebben een waarde van 280 miljoen euro.  Dat doet het bedrijf onder meer door te stellen dat de Nederlandse verhuurders gunstige verhuurvoorwaarden afdwongen via kartelafspraken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder Hudson's Bay wil onder 280 miljoen aan huurgaranties uit

Eerder dit jaar stapte Hudson's Bay Company naar de rechter met een verzoek om getuigen te horen en zo te kunnen bewijzen dat er van kartelvorming sprake was. Als dat zo is, dan zou er ook een streep kunnen door de huurgaranties.

Aanwijzingen kartel 

Volgens de Canadezen zijn er voldoende aanwijzingen voor een kartel. Zo liet een groot aantal vastgoedeigenaren zich tijdens de onderhandelingen bijstaan door hetzelfde advocatenkantoor en dezelfde vastgoedadviseur.

De Amsterdamse rechtbank oordeelde dat het verzoek van Hudson's Bay 'een lichtvaardig karakter heeft, op cruciale punten een behoorlijke onderbouwing mist en onsamenhangend is.' Het verzoek om tientallen getuigen te verhoren, is daarom afgewezen.

Door die uitspraak wordt het voor Hudson's Bay moeilijker om de huurcontracten met de goudgerande garanties naast zich neer te leggen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van