Het kabinet wil af van de zogenoemde vermogenstoets die per 1 oktober vastzit aan de steunregeling voor zzp'ers (Tozo). Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens zijn persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.
Bij het toekennen van steun aan zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zitten, wordt vanaf 1 oktober eerst gekeken of de aanvrager over vermogen beschikt. Ondernemers met meer dan 46.520 euro aan contant geld, banktegoeden en effecten (bijvoorbeeld aandelen), krijgen geen steun. Het gaat dan zowel om zakelijke als privéreserves.
Die aanscherping "ligt eigenlijk niet in de rede", zegt Rutte nu. Het pakket moet volgens hem "meeademen" met de actualiteit.
Debat
Bij een debat over het derde pakket aan coronamaatregelen hadden de oppositiepartijen in de Tweede Kamer vorige week al kritiek op de strengere regels voor ondernemers. Toen wilde het kabinet het echter niet aanpassen.
De premier erkent dat het lastig is de maatregel nu nog uit de regeling te halen, zo zei hij maandagavond. "Maar we zijn erover in gesprek".
Bijstandsniveau
De Tozo-regeling zorgt ervoor dat zelfstandigen die door de crisis minder verdienen dan een bijstandsuitkering een aanvulling kunnen aanvragen op hun inkomen. Dat wordt dan aangevuld tot het bijstandsniveau: 1050 euro voor alleenwonenden en 1500 euro voor stellen.
In de eerste versie van deze regeling werd er helemaal niet gekeken naar het inkomen van de partner. Dat er bij de nieuwe versie wel naar gekeken werd, vonden veel zelfstandigen oneerlijk. Bij de NOW-regeling van bedrijven werd bijvoorbeeld niet gekeken naar eigen vermogen.
Advies CPB
Als de overheid de eisen versoepelt, gaat ze wel voorbij aan een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). Die gaf in juli het advies om de eisen juist strenger te maken. Alleen zelfstandig ondernemers die geen of weinig vermogen hebben, moeten vanaf oktober nog steun krijgen van de overheid, adviseerde het CPB.
Zonder steun krijgen ondernemers met veel vermogen een financiële prikkel om over te stappen naar een andere sector. "Het stimuleert zzp'ers om hun werkzaamheden aan te passen aan de nieuwe situatie", aldus het CPB.
