Coronavirus

Lappendeken van maatregelen voor ondernemers, dit zijn de belangrijkste

28 september 2020 22:16 Aangepast: 28 september 2020 22:51
Rutte en De Jonge tijdens een eerdere persconferentie. Beeld © ANP

De detailhandel moet een deurbeleid voeren om ervoor te zorgen dat personen 1,5 meter afstand houden. Ook moeten bij supermarkten twee keer per dag tijden komen waarop kwetsbare mensen kunnen winkelen.

Voor winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag geldt verder het advies aan klanten om mondkapjes te dragen. Het is geen verplichting, maar winkeliers mogen wel klanten weren die zich niet aan het verzoek houden.

Dat heeft het kabinet bekendgemaakt tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB is blij met de extra winkeluurtjes voor ouderen. Seniorenorganisatie ANBO vindt het juist niet zo'n goed idee omdat dat ertoe zou leiden dat groepen tegen elkaar worden opgezet.

Koepelorganisatie CBL (supermarkten) vindt het belangrijk dat maatwerk wordt geleverd. Zo zijn sommige supermarkten die dit voorjaar een ouderenuurtje hadden daar juist mee gestopt, omdat er geen behoefte aan was. Het is dus volgens het CBL belangrijk om te kijken wat per locatie mogelijk is.

Lappendeken van maatregelen

Nederland gaat nog niet op slot, maar ondernemers krijgen het nog harder te verduren, bleek uit de diverse maatregelen.

Zo mogen er nog maar 30 mensen tegelijk plaatsnemen in een restaurant of café en 40 mensen buiten. Gezelschappen mogen niet uit meer dan vier  personen bestaan, kinderen onder de 13 uitgezonderd. Bovendien moet de horeca om tien uur de deuren sluiten. Er is een uitzondering voor afhaalrestaurants. Die moeten om uiterlijk twee uur 's nachts sluiten, alcohol schenken mag tot tien uur.

Dierentuinen

Op plekken waar doorstroom is, zoals dierentuinen en pretparken, geldt geen maximum van 30 of 40 mensen. Veiligheidsregio's bepalen per locatie het maximumaantal bezoekers dat tegelijk op de locatie mag zijn. Daarbij wordt gekeken naar de oppervlakte van de locatie én het kunnen garanderen van 1,5 meter afstand.

Het kabinet roept verder iedereen opnieuw op om thuis te werken. Werk alleen op locatie als het niet anders kan, zegt premier Rutte. Als een werknemer besmet wordt, kan de overheid het pand van de werkgever zelfs twee weken sluiten.

Winkel alleen

Winkelen moet volgens Rutte alleen gebeuren omdat het noodzakelijk is. Gezellig met een vriendin kleding gaan kopen, is dus geen optie als het aan hem ligt. Mensen wordt gevraagd zo weinig mogelijk te reizen. Je mag wel op herfstvakantie gaan, zei Rutte. "Als je wilt uitpuffen moet dat kunnen." Maar eenmaal op je vakantielocatie blijf je daar en ga je bijvoorbeeld niet 'funshoppen'.

De nieuwe maatregelen van het kabinet tegen de verspreiding van het coronavirus zijn pijnlijk maar nodig om de uitbraak te beteugelen. Dat laten ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland weten. "Ondernemers in de grote steden moeten nu individueel de moeilijke beslissing nemen hoe ze omgaan met mondkapjes en zullen bijvoorbeeld ingewikkelde vragen van klanten daarover krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'Bedrijven riskeren sluiting bij coronabesmetting'

Mondkapjes

FNV Winkelstraat, de vakbond voor personeel dat in winkels werkt, is niet te spreken over het advies van het kabinet om in winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag mondkapjes te dragen. Omdat het alleen om een advies gaat en niet om een verplichting is deze maatregel onduidelijk, aldus Linda Vermeulen van FNV Winkelstraat.

"Zo'n advies levert veel discussie op en daardoor weer tot meer agressie tegen verkopers", aldus Vermeulen. Over de oproep van het kabinet om alleen naar de winkel te gaan is FNV Winkelstraat wel positief. "Verkooppersoneel heeft last van hele gezinnen die de winkels binnenstormen."

Horeca boos

"De horeca doet er alles aan om het virus onder controle te houden en de onderbouwing van deze nieuwe maatregelen ontbreekt gewoon. Ik merk ook dat bij veel ondernemers het onbegrip begint om te slaan in boosheid. Er zijn juist relatief weinig besmettingen in de horeca ", aldus Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een reactie. Hij verwacht veel ontslagen.

De Amsterdamse horecamagnaat Won Yip is eveneens verbolgen over de nieuwe maatregelen. "We lopen al sinds april achter de feiten aan. Ik was al bang dat we de gifbeker helemaal moesten leegdrinken. Nu komt daar een nieuwe gifbeker bij. De supers en slijterijen gaan het de komende tijd heel druk krijgen. Wij zaten in het centrum van Amsterdam al in code rood en nu is heel Nederland aan de beurt. Het virus zegt niet om 22.15 uur: ik stop ermee."

Sportkantines moeten de komende drie weken helemaal dicht blijven. Dat is een klap voor veel sportclubs die het moeten hebben van de verdiensten uit de verkoop van tosti's en bier na afloop van een training of wedstrijd.

Beschermmiddelen nodig

Vakbond FNV heeft begrip voor het advies om thuiswerken als de norm te stellen. "Maar er zijn nog steeds veel mensen die niet kunnen thuiswerken en in onveilige werksituaties verkeren, bijvoorbeeld door het gebrek aan beschermingsmiddelen."

De FNV wijst erop dat daarvan sprake is in verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ook op werkvloeren waar veel arbeidsmigranten werken zoals de vleessector en distributiecentra.

"Kantoren worden straks eventueel gesloten bij overtreding van de thuiswerkregels, maar meer handhaving door Inspectie SZW op andere werkvloeren is wellicht nog van groter belang", stelt de bond. "Niet alleen voor de werknemers zelf, maar ook vanwege het risico op besmetting van anderen. De nu al overbelaste werknemers in zorg en welzijn kunnen de tweede golf niet aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte: 'Spaargeld zzp'er niet meer belangrijk bij coronasteun'

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van