'Geen corona-effect'

Ziekteverzuim zorg op hoogste niveau sinds 2003

29 september 2020 00:08
Beeld © ANP

Nergens is het ziekteverzuim procentueel zo hoog als in de zorg. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het ziekteverzuim tot 6,1 procent. Het is lang geleden dat er zo veel verzuim was onder werknemers in die sector. Alleen in het tweede kwartaal van 2003 was het percentage hoger.

Het ziekteverzuim steeg van 5,7 in het tweede kwartaal van 2019 naar 6,1 procent in dezelfde periode dit jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Of corona daar een rol in heeft gespeeld, is onbekend. Want het CBS meet alleen het totaal, niet de reden van het ziekteverzuim. "Of iemand nou zijn been gebroken heeft, griep heeft of corona: we meten alleen dat iemand ziek is", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Geen begeleiding, te veel taken, patiënten in gevaar: dit gaat mis bij stages in de zorg

'Geen corona-effect'

Corona heeft volgens hem geen duidelijk effect op het verzuim. "Het ziekteverzuim is iets hoger, maar als je niet zou weten dat corona er was, zou je op basis van deze cijfers niet denken dat er iets bijzonder gebeurt."

De cijfers zijn volgens Van Mulligen dan ook opvallend onopvallend. "Je zou verwachten dat je meer ziet wanneer Nederland geraakt wordt door een pandemie. Als je naar oversterfte of economische krimp kijkt, zie je dat er wel iets bijzonders gebeurt. Maar in de ziekteverzuimcijfers zien we dat bijna niet terug."

De sector met het hoogste ziekteverzuim

Het totale ziekteverzuim over alle sectoren steeg van 4,3 procent in het tweede kwartaal van 2019 naar 4,5 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. Zorg en welzijn zit ruim boven dat gemiddelde en voert de lijst van sectoren aan. Daarna volgen industrie (5,8 procent) en vervoer en opslag (5,1 procent)

Zorg en welzijn is niet alleen de sector met het hoogste ziekteverzuim, de stijging is er ook het hoogste ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, blijk uit de CBS-gegevens.

 

Dat is niet heel verrassend, want het verzuim is er volgens het CBS al jaren bovengemiddeld hoog. Dat heeft waarschijnlijk ook te maken met hoe zwaar het werk in de branche is, zegt Van Mulligen.

"Het wordt vaak ervaren als fysiek zwaar. En er is vaak contact met mensen die ziek zijn. Als je in de zorg werkt en bijvoorbeeld patiënten in en uit bed moet tillen, is dat toch zwaarder dan een bureaubaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Helft zorgmedewerkers ziekenhuis krijgt te maken met agressie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van