Online Seminar

Kijk terug: slim beleggen in tijden van corona

28 september 2020 20:26 Aangepast: 28 september 2020 21:40
Roland Koopman, Martijn Rozemuller en Druk Veenstra - veilig op 1,5 meter in onze studio. Beeld © RTL Z

Sinds het coronavirus de wereld in zijn greep heeft, is het voor beleggers ook steeds onzekerder geworden. Beurzen zijn wereldwijd bijzonder volatiel en in de toekomst kijken, is lastiger dan ooit. Hoe maak je dan toch slimme keuzes als belegger?

In een uitgebreid seminar kijken beurscommentator Durk Veenstra en deskundige Martijn Rozemuller (VanEck ETF's) naar de kansen die deze onzekere  periode voor startende en ervaren beleggers biedt.  

Invloed van de crisis

Presenator Roland Koopman kijkt met beurscommentator Durk Veenstra naar de afgelopen maanden op de beurs. Welke invloed heeft de coronacrisis gehad op bepaalde sectoren? Wat kunnen we leren van deze onrustige beurstijd? En vooral ook: Welke ontwikkelingen gaan de komende tijd nog hun effect hebben op de koersen? 

Martijn Rozemuller, directeur van de Europese tak van VanEck ETF's, kijkt graag naar de toekomst. Ondanks de onzekerheid ziet hij zeker kansen. Ook kijken we met hem naar manieren om je portefeuille te beschermen tegen extreme volatiliteit. 

Kijk nu het volledige seminar terug.

Het effect van de Amerikaanse verkiezingen 

Behalve het coronavirus hebben de ontwikkelingen in Amerika ook flinke invloed op de beurzen wereldwijd. Een enkele tweet van Trump kan volgens Veenstra de beurzen al flink in beweging zetten.

Met wat misschien wel de spannendste verkiezingsstrijd ooit kan worden, ligt er helemaal een vergrootglas op de ontwikkelingen in de VS. Waar naast de meest recente polls, ook de conflicten met China, de ontwikkelingen in big-tech en de gespannen relatie met Rusland ook hun weerslag op de koersen hebben. 

Toch moeten we volgens Veenstra het belang van de Amerikaanse markt niet overdrijven. "Het wordt vaak gezien als het beloofde land,"  maar volgens Veenstra worden de markten in China bijvoorbeeld steeds belangrijker. En drukken zij dus ook steeds meer een stempel op markten wereldwijd. 

Aandelen zijn duur

Ondanks de onzekerheid zijn aandelen momenteel relatief duur volgens zowel Veenstra als Rozemuller. Maar het ideale instapmoment is niet alles zaligmakend volgens Rozemuller. Want met een lange beleggingshorizon, kom je ook bij een duurder instapmoment, toch in de groene cijfers uit. Koopman en Veenstra zijn wat sceptischer over die rooskleurige visie. Maar ook zij zien de voordelen van een passieve beleggingsstrategie. 

Volgens Rozemuller is naast een lange termijnvisie ook een gespreide portefeuille van belang om jezelf te beschermen tegen de extreme schommelingen. Dat kan in alternatieve producten zoals obligaties, maar ook door te kiezen voor alternatieve sectoren. 

 

 

Alternatieven in goud en e-sports 

In onzekere tijden is het raadzaam om je horizon te verbreden en niet alleen naar aandelen te kijken. Zo ziet Rozemuller kansen in de goudsector. De waarde van het edelmetaal profiteert vaak zodra de markten wat instabieler dreigen te worden. En die trend is ook nu terug te zien. Hoewel Veenstra daar een stuk kritischer over is. 

Een andere, misschien wat onverwachte, sector die het heel goed doet in deze tijd is gaming. Mensen zitten natuurlijk veel thuis en daar profiteren spelcomputerbouwers en andere ontwikkelaars flink van. Maar ook de populariteit van e-sports, gamen of professioneel niveau, groeit. Die ontwikkelingen zie je niet alleen terug in de koersen. Ook de mogelijkheden om te beleggen in deze sector nemen toe. 

Benieuwd naar de analyses van Rozemuller en Veenstra? Kijk dan nu het seminar terug. 

RTL Z Online Seminars

RTL Z organiseert dit jaar diverse online seminars over ondernemen, beleggen en meer. In deze seminars kunnen kijkers zelf vragen stellen aan de deskundigen in de studio en moderatoren achter de schermen. 

Kijk voor het hele programma op rtlz.nl/seminar

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van