900 meldingen

40 mogelijke gevallen van fraude met coronasteun onderzocht

26 september 2020 12:53
Minister Koolmees (l) en minister Wiebes (r) in overleg met minister Wopke Hoekstra (Financiën) tijdens een eerder debat over de coronacrisis. Beeld © ANP

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) heeft sterke vermoedens dat er minimaal 40 keer is gefraudeerd door bedrijven met de financiële noodsteun van de overheid om het bedrijfsleven door de coronacrisis te loodsen.

In de afgelopen maanden heeft de dienst ongeveer 900 meldingen binnengekregen over mogelijk gesjoemel met de verschillende soorten maatregelen die het kabinet in het leven heeft geroepen. De meldingen gaan over fraude, misbruik of ander oneigenlijk gebruik, meldt de NOS. De inspectie reageerde niet direct op een verzoek om commentaar. 

Van deze meldingen worden er 40 onderzocht, en als de inspectie genoeg bewijs vindt, zal worden overgegaan tot vervolging. Dat mag de inspectie zelf, onder toezicht van het Openbaar Ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rekenkamer adviseert controle vooraf bij nieuwe NOW-regeling

Te lage omzet doorgegeven

Het gaat bij de meldingen onder meer om mogelijke fraude met loonsommen, zoals hogere lonen opgeven dan worden uitbetaald, en het melden van een lagere omzet dan in werkelijkheid is behaald. Door dit te doen, kunnen bedrijven (meer) NOW-steun ontvangen.

Via deze regeling kunnen bedrijven tot 90 procent van de loonkosten vergoed krijgen. De hoogte van de loonsubsidie is afhankelijk van het verlies aan omzet. In de eerste periode dat deze maatregel gold, maakten bijna 140.000 bedrijven er gebruik van, voor een totaalbedrag van zo'n 8 miljard

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 200 tips over fraude met coronasubsidies

Meldingen over onveilig werk

De 900 meldingen komen van organisaties zoals het UWV en burgers, meldt de NOS. Meldingen die relevant zijn voor andere diensten, zoals UWV of gemeenten, worden doorgestuurd.

Meldingen die wijzen op oneerlijk, ongezond of onveilig werk worden opgepakt door een andere afdeling van de inspectie, de directie Toezicht. Dat waren er in de afgelopen maanden ruim 130 van genoemde 900. Bij 45 van de 130 meldingen is inmiddels actie ondernomen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van