Aanvoer over zee

Banaan en avocado lichtpuntjes in neergaande containermarkt

28 september 2020 05:34
Containeroverslag op de Tweede Maasvlakte in haven van Rotterdam. Beeld © ANP

Hoewel de aanvoer van zeecontainers naar Nederland dit jaar daalt, wordt wel meer gekoeld fruit en vis onze kant op verscheept. Vooral bananen en avocado's zijn populair.

De totale aanvoer van goederen in zeecontainers daalde het afgelopen half jaar met 1,6 procent. De gekoelde en bevroren aanvoer vormt echter een positieve uitzondering in deze neergaande markt.

Koel- en vriesschepen namen gezamenlijk 5,6 miljoen ton aan lading mee, een stijging van 2,8 procent, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt maandag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Avocado is populair

Het gros daarvan is fruit. Denk dan vooral aan bananen (met 844.000 ton ruim een kwart van alle fruitaanvoer), druiven en avocado's. Die laatste vrucht is intussen populairder dan de appel en sinaasappel: de aanvoer van avocado’s steeg met ruim een derde tot 225.000 ton. Ook de aanvoer van vis steeg, met ruim 8 procent tot 544.000 ton.

Ecuador grootste groeier

De meeste koelcontainers komen dit jaar uit Brazilië, Zuid-Afrika en Panama. Die drie landen zijn tot dusver elk goed voor bijna een half miljoen ton aan goederen.

Een speciale vermelding is er voor Ecuador. Het Zuid-Amerikaanse land is met een toename van 245.000 ton de grootste groeier. Daarentegen ligt de gekoelde import uit buurland Colombia het afgelopen half jaar achter op vorig jaar, die aanvoer daalde van 228.000 naar 90.000 ton.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Forse krimp Nederlandse export in tweede kwartaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van