Analyse

Hoe veilig is podcaster Joe Rogan bij Spotify?

24 september 2020 20:55 Aangepast: 25 september 2020 17:51
Beeld © Getty

De Zweedse streamingsdienst Spotify kampt met serieus verzet binnen het eigen bedrijf tegen een van de grootste podcast-deals die het ooit heeft gesloten. Werknemers eisen controle over de inhoud van deze podcast, maar die controle is volgens de deal in handen van maker Joe Rogan.

De podcast in kwestie is de Joe Rogan Experience van de populaire Amerikaanse podcaster Joe Rogan. Rogan was een standup comedian en een vechtsporter. Tegenwoordig is hij sportcommentator en heeft hij sinds 2009 zijn eigen podcast. Daarin interviewt hij iedereen die hij interessant vindt. Van acteurs en schrijvers tot beursanalisten, professoren en politici.

Iedereen van wie Rogan meer wil weten krijgt de ruimte. De gesprekken duren zonder uitzondering 2 tot 3 uur.

Tot 1 januari zijn ze nog overal te horen en te zien op YouTube, daarna moet je voor de audio en video naar Spotify.

$ 100 miljoen

Volgens de Wall Street Journal ontvangt Rogan meer van 100 miljoen dollar voor de exclusieve deal. Een ongelooflijk bedrag als je bedenkt dat de podcast nog maar een paar jaar geleden niet meer was dan een medium in de marge.

Ambitie

Die tijden zijn voorbij en de deal met Rogan past in de ambitie van Spotify om de dominante speler te zijn in het aanbod van podcasts. Content-directeur Dawn Ostroff heeft voor die ambitie een mandaat van enkele honderden miljoenen dollars.

Maar worden dit soort bedragen ook terugverdiend? Of beter, leveren de investeringen wat op?

De CFO van Spotify Barry McCarthy schetste tegenover de Wall Street Journal vorig jaar een zonnige toekomst. 'Het lineaire luisteren (radio) neemt af en on-demand luisteren neemt toe', zegt hij. Volgens McCarthy is dat net als bij televisie een onherroepelijke ontwikkeling.

Exclusief

Groot pluspunt van podcasts is volgens hem, dat je van een podcast exclusieve content kan maken. De muziek op Spotify kun je in principe overal vinden, op een podcast kun je het alleenrecht verwerven. Daarom wil Spotify minder afhankelijk worden van muziek en vol inzetten op exclusieve podcasts.

Naast Rogan zijn er ook deals gesloten met Michelle Obama en Kim Kardashian.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Populaire podcaster Joe Rogan stapt exclusief over naar Spotify

Verder groeit de reclamebesteding voor podcasts hard. Volgens de Wall Street Journal werd er vorig jaar op het medium al voor 678 miljoen dollar geadverteerd. Een stijging van 42 procent vergeleken met het jaar ervoor. En ook investeerders geloven erin. Sinds de deal met Rogan is het aandeel Spotify 80 procent in waarde gestegen.

Financieel zit het dus wel snor. De weg ligt open voor podcast-makers en aanbieders als Spotify, zou je denken.

Klachten

Dat is de vraag. Door de deal met Joe Rogan is Spotify terechtgekomen in de online arena waar felle debatten plaatsvinden over de wat er online te zien, te horen en te lezen mag zijn. Bij Spotify waren tien (!) bijeenkomsten nodig om de klachten over Rogan te inventariseren en deze te voorzien van een antwoord van de directie.

Volgens het online magazine Vice, dat de inhoud van de bijeenkomsten kreeg toegespeeld, waren medewerkers ontstemd over het interview van Rogan met auteur Abigail Shrier. Zij is schrijver van het boek Irreversible Damage: The Transgender Craze Seducing, een aanklacht tegen online druk op jonge mensen om van geslacht te veranderen.

De Spotify-werknemers vonden uitspraken van Shrier 'onveilig voor LHBTQ+ mensen' en eisten van CEO Daniel Ek dat kwetsende passages zouden worden weggeknipt uit deze aflevering en uit alle volgende afleveringen van de Joe Rogan Experience.

Geen controle

Ek had er tien bijeenkomsten nodig om de gemoederen tot bedaren te brengen. Zonder toe te geven aan de eisen van zijn werknemers. Want voor 100 miljoen dollar is er, volgens Rogan, afgesproken dat Spotify geen enkele controle over de inhoud van zijn podcast heeft.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Adam Curry start initiatief voor 'onafhankelijke' podcasts

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van