Amerika hardst geraakt

Wereldwijd verdwijnen 500 miljoen banen door de coronapandemie

23 september 2020 20:55 Aangepast: 23 september 2020 21:00
Amerikanen bekijken informatie over banen in Californië. Beeld © Getty

De schade van de coronacrisis op de arbeidsmarkt is ernstiger dan voorzien. Bovendien blijft herstel langer uit dan verwacht, blijkt uit een nieuw rapport van internationale arbeidsorganisatie ILO.

De International Labour Organization (ILO) brengt regelmatig rapport uit over arbeidsmarktvraagstukken en ziet dat het aantal gewerkte uren wereldwijd dit jaar 'aanzienlijk' lager is dan verwacht.

Het tweede kwartaal werden wereldwijd 17 procent minder uren gewerkt dan eind vorig jaar. Dat betekent dat er een half miljard banen verdwenen zijn, zo'n 100 miljoen meer dan de ILO in juli voorspelde.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Aantal ww-aanvragen in de VS stijgt onverwachts weer tot boven miljoen

Noord- en Zuid-Amerika

Van alle werelddelen zijn Noord- en Zuid-Amerika het hardst geraakt. Daar ziet de ILO een afname van 28 procent. In Europa en Centraal-Azië samen lag het totaal aantal gewerkte uren 17,5 procent onder het niveau van vorig jaar.

De organisatie schat het verlies van inkomen wereldwijd op 3000 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Recordaantal banen weg, hardste klappen in logistiek en horeca

Ongelijkheid

De internationale arbeidsorganisatie verwacht herstel in de tweede helft van 2020, maar het gaat langzamer dan de onderzoekers voorspelden in eerdere rapportages. Dat komt onder andere door de wereldwijde toename van het aantal besmettingen.

ILO wijst in het bijzonder op de impact van de crisis in opkomende economieën. Daar hebben mensen vaak minder mogelijkheden om thuis te werken. De onderzoekers vrezen dat de crisis zorgt dat de ongelijkheid in de wereld toeneemt.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van