Coronacrisis

Van games tot Netflixseries: deze Nederlandse exportproducten doen het wel goed

24 september 2020 06:24 Aangepast: 24 september 2020 07:21
Beeld © Getty Images

Het Nederlandse bedrijfsleven leverde in het tweede kwartaal fors minder diensten aan het buitenland. Alle sectoren werden geraakt, op eentje na: de handel in digitale producten. De coronacrisis was een zegen voor deze sector.

In totaal was de internationale handel in diensten volgens het CBS goed voor 52,8 miljard euro. Dat is een daling van 12 procent ten opzichte van vorig jaar. Het zijn vooral de kleine ondernemers die geraakt worden: 9 op de 10 handelaren zijn namelijk zelfstandige mkb'ers.

Online shoppen

De bedrijven die handelen in digitale producten profiteerden juist. Betaalbedrijven deden bijvoorbeeld goede zaken. Vanwege de coronacrisis werden er meer online aankopen gedaan en deze bedrijven leveren daar diensten voor.

Ook doet intellectueel eigendom het goed. Bijna 2 miljard euro verdienden Nederlandse bedrijven hieraan, wat neerkomt op een stijging van meer dan 10 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Coronacrisis lijkt detailhandel de laatste klap te geven

Verandert ons winkelgedrag door de coronacrisis?

Productiehuizen

Dat heeft vooral te maken met de populariteit van streamingsdiensten. Nederlandse productiehuizen werkten voor bijvoorbeeld Netflix en droegen bij aan de films en series van het Amerikaanse bedrijf. Daarnaast werd er muziek aan het buitenland verkocht.

Ook de Nederlandse game-industrie deed het goed. Tijdens de coronacrisis groeide de vraag naar software voor games en naar computersoftware sterk. Er werden 20 procent meer licenties verkocht. Verschillende gameplatformen braken records doordat meer mensen thuis zaten en gingen gamen.

Miniatuurvoorbeeld
Fiets in trek door corona

'Corona is goed voor export van onze fietscultuur'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van