Referendum

Italië stuurt groot deel parlement voor altijd naar huis

22 september 2020 13:10 Aangepast: 22 september 2020 15:22
De uitgang van een stembureau in Rome. Beeld © Getty

De Italiaanse bevolking stemt in met een grootschalige sanering van het parlement. Ruim een derde van de volksvertegenwoordigers wordt naar huis gestuurd. Daarmee bespaart Italië zo'n 82 miljoen euro, maar het is vooral een overwinning voor de worstelende Vijfsterrenbeweging.

Het Italiaanse parlement telt nu nog 945 leden: 630 in de Italiaanse tweede kamer en 315 in de senaat. Maar dat gaat veranderen.

36 procent naar huis

De bevolking stemde zondag en maandag tijdens een referendum in met het verminderen van beide kamers tot respectievelijk 400 en 200 volksvertegenwoordigers. Ofwel: voor 345 volksvertegenwoordigers (36 procent van de huidige bezetting) is geen plaats meer.  

Het referendum was een stokpaardje van de Vijfsterrenbeweging. Die partij hekelt vanaf de oprichting elf jaar geleden het gedrag van de parlementariërs. Die doen volgens de Vijfsterrenbeweging lang niet altijd nuttig werk voor een 'buitensporig goed' salaris. Volgens de Italiaanse krant Corriere Della Sera kosten de parlementariërs zo’n 19.000 tot 21.000 euro per persoon per maand.

Door nu een groot deel naar huis te sturen levert dat volgens de krant een besparing op van 82 miljoen euro. Al wordt bij dat bedrag ook een kanttekening geplaatst. Netto zou de besparing minder zijn, namelijk 63 miljoen euro zijn.

Grote symboliek

De uitslag was overduidelijk. 70 procent stemde voor een reductie van het aantal parlementariërs. 54 procent van de stemgerechtigden kwam ook opdagen. 

Het wegsturen van een deel van de politici is meer dan een besparing. Het heeft een grote symbolische betekenis. De politici worden gezien als zakkenvullers die vooral bezig zijn om zolang mogelijk op het pluche te blijven. Dat zou een verklaring zijn waarom ze zo vaak van politieke partij wisselen en gelegenheidsallianties aangaan die vooral gericht zijn op het halen van de kiesdrempel.

De kans om herkozen te worden, is voortaan dus kleiner. Daarom is de verwachting ook dat volksvertegenwoordigers minder snel zullen aansturen op nieuwe verkiezingen. Dat leidt tot meer politieke stabiliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Korting op de rekening als je in Italië betaalt met pin of creditcard

Nu het salaris

De parlementariërs worden niet per direct naar huis gestuurd. De vermindering van het aantal politici gaat in vanaf de eerstvolgende parlementsverkiezingen.

Met de sanering wordt Italië het land met de meeste inwoners per kamerlid: 151.000. Voor Nederland is dat 114.000. Hekkensluiter is Malta met 7000 inwoners per kamerlid.

De Vijfsterrenbeweging trouwens nog niet klaar met de politici. De partij wil nog een referendum organiseren voor het verlagen van het salaris van politici. Italiaanse politici verdienen inclusief de onkosten ongeveer twee keer zoveel als Nederlandse.  

Premier Conte brengt zijn stem uit voor het referendum. Premier Conte brengt zijn stem uit voor het referendum.

Lega en Vijfsterren onderuit

In Italië werden tegelijk met het referendum ook regionale verkiezingen georganiseerd in zes regio’s, waaronder Toscane, Veneto, Apulië en Campanië. De centrumlinkse partijen (zoals de sociaaldemocratische PD) wonnen die verkiezingen in drie regio’s. Centrumrechtse partijen wonnen in de andere drie.

Tegen de verwachtingen in haalde de Lega van Matteo Salvini geen grote successen, behalve in Veneto regio waar de partij al aan de macht is. Opvallend was ook dat de Vijfsterrenbeweging veel stemmen verloor. Sinds de partij deel uitmaakt van de regering, verliest hij zijn populariteit. 

Pluche bevalt ook Vijfsterren wel

De partij die zich profileert als anti-establishment, beloofde ook dat het salaris van de eigen volksvertegenwoordigers grotendeels zou worden teruggestort. Daar wil slechts een deel van de volksvertegenwoordigers zich aan gehouden.  

De uitslag heeft premier Giuseppe Conte gerustgesteld. De premier denkt tot de volgende geplande landelijke verkiezingen in 2023 verder te kunnen regeren. Zijn regeringscoalitie bestaat uit de Vijfsterrenbeweging, de PD, de kleinere centrumlinkse partij van voormalig premier Matteo Renzi en nog wat splinterpartijen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van