Branche blijft achter

Personeel supermarkt Deen krijgt wél coronabonus

17 september 2020 18:35 Aangepast: 17 september 2020 19:55
Familiebedrijf Deen wordt verkocht. Beeld © ANP

De ondernemersfamilie achter de winkelketen Deen wil niet langer wachten op een collectieve regeling om supermarktpersoneel te bedanken voor hun inzet tijdens de coronacrisis. Daarom keert de familie op eigen houtje een flinke bonus uit aan 9200 werknemers, van vakkenvuller tot directeur.

Dat maakte de Noord-Hollandse supermarktketen vandaag bekend. De bonus bedraagt 10 procent van het loon dat is verdiend over de gewerkte uren in de zes maanden sinds maart. Het vakantiegeld valt er dus buiten.

Gebaar aan personeel

Deen is een middelgrote supermarktketen met 80 vestigingen, vooral in en rond Noord-Holland. Het bedrijf dat in 1933 zijn eerste winkel opende, is nog steeds in handen van de oprichtersfamilie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Supermarktpersoneel moet het ontgelden om coronamaatregelen: 'Waar is het respect?'

Die wilde een gebaar maken aan de medewerkers, die de afgelopen maanden als gevolg van de coronamaatregelen een veel hogere werkdruk kenden.

Zo moesten zij naast het gewone werk winkelwagens ontsmetten, met ongeduldige en hamsterende klanten omgaan, nabestellingen regelen en daarbij 1,5 meter afstand van collega’s en klanten houden.

Blij en onder de indruk

Vandaag werden de duizenden werknemers in een persoonlijke brief op de hoogte gesteld, en morgen staat de bonus op hun salarisstrook.

Volgens woordvoerster Geertje Meijer is er onder het personeel met veel enthousiasme gereageerd. "Iedereen is ontzettend blij en onder de indruk van dit gebaar van de familie. Het geeft nog meer het gevoel om bij een familiebedrijf te werken."

Miljoenengebaar

Hoeveel de uitkering van het extraatje de familie Deen in totaal kost, wil het bedrijf niet kwijt. Ondanks het grote aantal werknemers dat in supermarkten een bescheiden aantal uren draait en/of nog heel jong is, zal het al snel om enkele miljoenen gaan.

"Dit  is voor iedereen van hoog tot laag in de organisatie. Van de jonge vakkenvullers die een paar uur per week draaien, tot vestigingsmanagers, tot de chauffeurs en de mensen in het distributiecentrum en de kantoren."

Geen collectieve regeling

Deen wachtte aanvankelijk op een collectieve regeling vanuit een branche-organisatie, zoals de Vereniging Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL). "Maar omdat die maar uitbleef, wilde de familie niet langer wachten en besloot het zelf maar te doen."

Brancheorganisaties als het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en de VGL konden vanmiddag niet reageren op de vraag waarom een collectieve regeling tot dusverre is uitgebleven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na Intertoys heeft Britse aasgier Alteri nu HEMA in het vizier

Zij verwijzen naar een cao-onderhandelaar, die echter onbereikbaar was.

Cadeaubon

In augustus bleek al dat de werknemers van supermarktgigant Ahold Delhaize het voorlopig moeten doen met een cadeaubon van 25 euro, die bij dochterbedrijf Bol.com moet worden besteed.

Volgens het moederbedrijf van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn profiteert haar personeel uiteindelijk wel van de gestegen resultaten, via de winstdelingsregeling.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van