In maanden april, mei en juni

Recordaantal banen weg, hardste klappen in logistiek en horeca

18 september 2020 00:01 Aangepast: 18 september 2020 08:11
Personeel in de logistiek was jarenlang moeilijk te vinden. Beeld © ANP / Koen Suyk

Receptionistes, horecapersoneel en medewerkers in de logistiek waren in het tweede kwartaal de belangrijkste gedupeerden van het coronavirus. In die beroepsgroepen verloren de meeste mensen hun baan, zo blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

340.000 mensen moesten in het tweede kwartaal op zoek naar ander werk. Er waren echter ook 208.000 mensen die juist een baan vonden.

Het aantal mensen met betaald werk nam dus af met 132.000. Normaliter stijgt het aantal werkenden juist in het tweede kwartaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloosheid stijgt, maar minder dan in afgelopen maanden

Ongeschoold personeel

Het was met name ongeschoold personeel (211.000) dat hun baan verloor. Vooral in de transportsector verdwenen in het tweede kwartaal meer banen dan een jaar eerder. 26.000 mensen kwamen zonder werk te zitten, dat is twee keer zoveel als in dezelfde periode van 2019. Het gaat vooral om taxi-, bestelwagen- en vrachtwagenchauffeurs en laders en lossers.

Ook personeel dat wel een opleiding deed, vaak jongeren met een bijbaan, verloor hun baantje in de transportsector- of in een logistiek beroep. Het baanverlies in deze sector is problematisch. Het gaat om een sector die jarenlang een tekort had aan personeel en veel geld in dure campagnes stak om personeel te werven.

Heftruckchauffeurs

Zo waren vrachtwagenchauffeurs, laders, lossers, sjouwers en heftruckchauffeurs jarenlang moeilijk te vinden. "Het is voor een werkgever moeilijk om deze mensen te laten gaan, terwijl je normaal moeite hebt om ze te vinden. Mogelijk vinden ze een baan in een andere sector en zie je ze nooit meer terug", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS.

Die kans bestaat vooral als de werkloosheid lang aanhoudt. Gisteren maakte het statistiekbureau echter bekend dat ook in augustus de werkloosheid nog opliep, maar dat het al beter ging dan in het tweede kwartaal. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen verwacht dan ook dan de werkgevers het logistiek personeel niet definitief kwijt zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Werkloosheid stijgt bij tweede golf mogelijk tot 8,5 procent

'Trekt weer aan'

"In het tweede kwartaal vielen in de logistieke sector harde klappen omdat onder meer de handel met Italië vastliep. Maar dat zien we nu weer aantrekken en ook webwinkels doen het erg goed en hebben weer meer mensen nodig", aldus Wilthagen.

"Met name uitzendkrachten verloren hun baan, maar dan gaat het vooral om migranten die tijdelijk even naar huis zijn gegaan. Die komen wel terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis niet terug te zien in faillissementen: laagste aantal in 21 jaar

Permanent baanverlies

Er zijn echter ook banen die niet meer terugkomen, verwacht Wilthagen. "De impact op de horeca valt wel mee, mensen willen dolgraag weer naar de kroeg. Maar de catering zal nooit meer zo groot worden als het was. Bij veel bedrijven gaan mensen structureel enkele dagen per week thuiswerken."

Ook de luchtvaart zal het lastig krijgen en niet alleen omdat bedrijven duurzaamheid belangrijk vinden. "Werkgevers hebben nu gezien dat een reis niet altijd nodig is, maar dat een vergadering ook met videobellen kan. Op die reisbudgetten wordt voorgoed gekort, ook als er straks een vaccin is."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van