Nog altijd geen deal

Biden waarschuwt Britten: geen vrijhandel zonder Iers vredesakkoord

17 september 2020 16:19 Aangepast: 17 september 2020 16:26
Voormalig vicepresident Biden hoopt op 3 november de nieuwe president van Amerika te worden. Beeld © Getty

Als de Britten straks vrij handel willen drijven met het Amerika van presidentskandidaat Joe Biden, dan mag op geen enkele manier gesleuteld worden aan het Goede Vrijdagakkoord. Dat akkoord vormde in 1998 de basis voor vrede op het Ierse eiland.

Onder Biden is elke handelsdeal tussen de VS en het VK afhankelijk van het respecteren van het akkoord en daarmee het voorkomen van het terugkeren van een 'harde' grens tussen Noord-Ierland en Ierland, zo laat hij weten via Twitter.

Dood spoor

Biden, die Ierse wortels heeft, doet zijn uitlatingen in navolging van het gevoelige wetsvoorstel van de Britse premier Boris Johnson om eenzijdig het brexitakkoord met de EU aan te passen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson heeft nu alle ex-premiers tegen zich door brexit-plannen

Daarbij gaat het om de afspraak dat Noord-Ierland (onderdeel van het VK) zich vanaf volgend jaar - als de EU en het VK definitief scheiden - moet blijven houden aan EU-regels.

Dat is het geval wanneer de Britse regering geen nieuw handelsakkoord weet te sluiten met de EU. Dat laatste komt met rasse schreden dichterbij nu de onderhandelingen op een dood spoor zitten. Mocht dat zo blijven ontstaat alsnog een chaotische brexit.

Volgens de laatste afspraken zou een handelsgrens ontstaan in de Ierse Zee. Volgens de laatste afspraken zou een handelsgrens ontstaan in de Ierse Zee.

Het VK is per 1 februari geen lid van de EU, maar moet zich tot eind dit jaar houden aan een reeks afspraken. Vanaf 2021 moeten de twee partijen een nieuwe handelsrelatie aangaan, waarover al maanden wordt onderhandeld.

Vanmorgen zijn de parlementen van de 27 EU-lidstaten bijgepraat door EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) was de boodschap helder: de onenigheid tussen het VK en de EU rond brexit is 'groter dan ooit'.

Stroeve onderhandelingen

Ondertussen zijn de Britten ook met de VS in onderhandeling over een nieuwe handelsrelatie. Die is van groot belang voor de Britten: Amerika is voor hen exportland nummer één.

Andersom willen de Amerikanen meer markttoegang tot bijvoorbeeld financiële diensten en hopen ze dat het VK straks zonder de bemoeienis van de EU minder streng eisen stelt aan voedselkwaliteit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees verder:

Britten en Amerikanen onderhandelen over nauwere banden: dit staat er op het spel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van