Merkenrecht

Messi verslaat Massi en mag eigen naam gebruiken om spullen te verkopen

17 september 2020 10:29 Aangepast: 17 september 2020 10:58
Lionel Messi. Beeld © Getty Images

Stervoetballer Lionel Messi mag zijn eigen naam gebruiken voor het verkopen van sportschoenen en -kleding. Weliswaar klinkt zijn naam erg als die van het Spaanse bedrijf Massi, maar de voetballer van FC Barcelona is zó bekend, dat het publiek het onderscheid wel kan maken.

En de mate van bekendheid van iemand die zijn of haar naam wil registeren als merk is een van de relevante factoren om te oordelen of er sprake kan zijn van verwarring met een andere merknaam, oordeelt het Europese Hof van Justitie.

De hoogste rechterlijke instantie van de EU bevestigt daarmee een vonnis uit 2018 van het Gerecht van de Europese Unie. Die oordeelde ook dat Messi's reputatie zorgt voor genoeg onderscheid tussen zijn merk en Massi, dat fietsen en bijbehorende accessoires maakt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Messi mag onder eigen naam spullen verkopen, ondanks protest Massi

Merkrechtbureau zat fout

Het Hof maakt korte metten met de argumenten die het bedrijf Massi en het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) aanvoerden in het hoger beroep. EUIPO is bij de zaak betrokken omdat het bureau de klacht van Massi wél gegrond vond. 

De rechters in Luxemburg, waar het Hof is gevestigd, zijn het er niet mee eens. Volgens hen was in 2011, toen Messi zijn naam wilde registreren bij EUIPO, al duidelijk hoe bekend de voetballer wereldwijd is. Dat EUIPO dit niet heeft meegenomen en Massi daarom gelijk gaf, rekent het Hof de organisatie zwaar aan. 

Webshop al lang actief

Met de uitspraak in het hoger beroep komt een einde aan een jarenlange twist, er is geen beroep mogelijk.

De voetballer heeft de uitspraak van het juridische gesteggel overigens niet afgewacht, zijn webshop is al sinds 1 november 2019 online volgens web.archive.org. Deze site houdt bij hoe lang een site al actief is en slaat regelmatig versies van de site op.

Neymar

Het is niet voor het eerst dat Europese rechters in het voordeel van stervoetballers oordelen. Vorig jaar mei won de Braziliaan Neymar, Messi's oude maatje bij Barça, ook een rechtszaak over het gebruik van zijn eigen naam

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stervoetballer Neymar wint rechtszaak over gebruik eigen naam

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van