Uitvaartverzekering

Yarden de fout in met afwaarderen polisvoorwaarden

12 september 2020 15:03 Aangepast: 12 september 2020 20:03
Archieffoto Beeld © ANP

Uitvaartverzekeraar Yarden zat fout met het plotseling aanpassen van de rechten van zijn pakketpolishouders. De wijzigingen moeten in negentien gevallen voorlopig worden teruggedraaid. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding.

Het kort geding was aangespannen door negentien verzekerden, om de voor hen nadelige poliswijziging van tafel te krijgen.

De oude polissen boden dekking voor een complete begrafenis of crematie. Halverwege vorig jaar liet Yarden 390.000 polishouders weten dat het zijn verplichtingen niet langer zou nakomen. Ondermeer vanwege de gestegen kosten van uitvaarten.

Nabestaanden mogen voortaan een pakket van een paar duizend euro samenstellen en moeten de rest van de kosten aan Yarden bijbetalen.

Onverenigbaar

De verzekeraar had aangegeven dat het de polissen kon aanpassen op grond van een zogenoemde enblocclausule. Die geeft de verzekeraar het recht om in één keer een hele groep polissen aan te passen.

Volgens de rechter is zo'n clausule onverenigbaar met een naturapolis, die de bedoeling heeft verzekerden te beschermen tegen bijbetalen.

Bovendien acht de rechter Yarden zelf verantwoordelijk voor de financiële problemen waar het mee kampt. Die problemen zijn volgens de rechter ontstaan door de eigen bedrijfsvoering en keuzes uit het verleden. 

Yarden betreurt de uitspraak van de rechter en is het vonnis nader aan het bestuderen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van