Ga naar de inhoud
coronacrisis

Nieuwe baas VNO-NCW: werkgever moet helpen bij omscholing

Ingrid Thijssen bij de uitreiking van de Topvrouw van het Jaar 2016. Beeld © ANP

Met een van werk-naar-werk-offensief mensen aan een nieuwe baan helpen vóór ze werkloos worden. Daarvoor pleit de nieuwe voorzitter van VNO-NCW Ingrid Thijssen vandaag in het AD. Thijssen neemt aanstaande dinsdag, op Prinsjesdag, het stokje over van Hans de Boer.

"De traditie is nu dat we eerst afscheid nemen van mensen. Ze landen in de werkloosheid en vanuit de uitkering komen ze uiteindelijk in een nieuwe baan terecht. Terwijl het veel beter zou zijn om die barman die nu ontslagen wordt meteen verwarmingsinstallateur te laten worden", schetst Thijssen. In dat proces zouden werkgevers, bij het gaan opleiden van mensen, meer naar de aanleg van een werknemer moeten kijken en minder naar zijn of haar diploma's.

"Voor om- en bijscholing is ook gewoon geld beschikbaar, maar werkgevers moeten wel geholpen worden die potten te vinden." 

De nieuwe werkgeversvoorzitter stelt dat we nu in de grootste crisis sinds de jaren 30 van de vorige eeuw leven. "Er gaan heel veel mensen hun baan verliezen, maar het goede nieuws is dat er in veel sectoren ook tekorten zijn. Zoals de zorg, de techniek en het onderwijs. Deze recessie maakt de noodzaak om mensen van werk naar werk te begeleiden alleen maar groter."

Ingrid Thijssen (52) is de eerste vrouwelijke voorzitter van de werkgeversorganisatie. Ze was hiervoor topvrouw van netwerkbeheerder Alliander en ondermeer commissaris van het Havenbedrijf Rotterdam. Eerder was zij ook directievoorzitter van NS Reizigers.