Vuurwerk blijft uit

ECB houdt zich koest: geen verandering rente en opkoopprogramma's

10 september 2020 13:56 Aangepast: 10 september 2020 14:29
ECB-president Christine Lagarde. Beeld © EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) laat rente en de opkoopprogramma's ongemoeid deze maand. De verwachting was al dat nieuw vuurwerk uit zou blijven.

Het belangrijkste rentetarief waartegen banken geld kunnen lenen bij de ECB blijft op 0 procent, de rente voor extreem kortlopende leningen aan banken blijft op 0,25 procent en de rente op geld dat banken stallen bij de ECB blijft staan op -0,5 procent. Dat betekent dus dat banken blijven betalen om geld bij de ECB te stallen. 

In juni al vuurwerk

De verwachting was al dat de centrale bank geen grote aankondiging zou doen vandaag. De belangrijkste rentetarieven staan namelijk al op een extreem laag niveau en het opkoopprogramma om de coronacrisis te lijf te gaan, het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), is in juni al enorm uitgebreid.

De ECB besloot in juni dat er voor het astronomische bedrag van 1350 miljard euro aan bedrijfs- en staatsobligaties wordt opgekocht en dat het opkopen doorgaat tot zeker juni 2021. Die pot is nog lang niet leeg, dus lag het niet voor de hand om een verhoging aan te kondigen.

Geen nieuwe schok

Bovendien is er geen grote economische schok bijgekomen, zoals dat eerder dit jaar wel gebeurde. Sinds het beëindigen van de strengste lockdownmaatregelen in alle eurolanden trekt overal de economie flink aan, hoewel het natuurlijk nog steeds veel slechter gaat dan vorig jaar.

Wel is de inflatie in de eurozone extreem laag. Sterker nog: de laatste cijfers tonen zelfs lichte deflatie. Het beleid van de ECB is juist om te zorgen voor een inflatie van bijna 2 procent op de middellange termijn.

Daarvan zijn we nu dus verwijderd, maar voor de centrale bank bleek dit nog niet voldoende reden om per direct in te grijpen.

Waarom inflatie?

De ECB mikt op een beetje inflatie omdat dat wordt gezien als het beste van twee werelden: aan de ene kant wordt het geld niet te snel minder waard, dat zou voor consumenten heel vervelend zijn. Aan de andere kant worden schulden (waarvan er heel veel zijn) ook iets minder waard, wat prettig is.

Deflatie, als je geld dus meer waard wordt, klinkt fijn, maar het zorgt ook voor de vrees dat mensen hun aankopen dan gaan uitstellen. Bovendien worden schulden dus ook meer waard (wat in feite betekent dat ze groter worden) en ook de lonen stijgen dan, waardoor arbeid duurder wordt voor werkgevers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van