Van catering naar zorg

Koolmees: werkenden moeten zich aanpassen aan nieuwe realiteit

09 september 2020 21:37 Aangepast: 09 september 2020 22:46
Minister Koolmees in de studio van RTL Z Beeld © RTL Z

Bedrijven, werknemers en zelfstandigen zonder personeel moeten zich in de periode tot juni gaan aanpassen aan de nieuwe economische realiteit. Als gevolg van de coronacrisis zal in veel sectoren waarschijnlijk niet alle werkgelegenheid meer terugkeren. Mensen zullen daardoor elders aan de bak moeten.

Dat zei minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vanavond in een speciale uitzending van RTL Z. In de uitzending belichtte Koolmees het derde steunpakket dat loopt van oktober tot juni en beantwoordde hij vragen van ondernemers en zzp'ers.

Zoeken naar alternatieven

Koolmees benadrukte daarbij dat het kabinet de economie tot aan de zomer blijft ondersteunen, maar dat de voorwaarden voor de steun wel steeds strenger zullen zijn.

De nieuwe steunperiode is erop gericht om bedrijven, werknemers en zelfstandigen die hard door de coronacrisis zijn geraakt, de gelegenheid te geven weer op te krabbelen. Maar als dat niet kan, moeten zij zoeken naar andere mogelijkheden.

'Inkrimpen is de realiteit'

"Ik heb twee boodschappen. Wij blijven steunen. Maar bedrijven en werknemers moeten zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden waar dat nodig is", zei Koolmees onomwonden.

"Er zijn sectoren waar corona een structurele invloed zal hebben op de bedrijfsvoering, zoals de bedrijfscatering of de reisbranche. De realiteit is dat veel bedrijven moeten inkrimpen, of zelfs failliet zullen gaan. Veel werknemers zullen in een andere sector aan de slag moeten."

Vermogenstoets zzp'ers 'onvermijdelijk' 

Ook de aangescherpte voorwaarden voor steun aan zzp'ers, waaronder een vermogenstoets, zijn volgens Koolmees onvermijdelijk. Voor hen geldt eveneens dat zij moeten overstappen naar andere sectoren, als er binnen hun vakgebied structureel minder werk is.

De minister erkent dat zo'n overstap in een waarschijnlijk snel krimpende arbeidsmarkt moeilijk zal zijn. "Ik wil hier geen sprookjes vertellen. Maar er zijn sectoren waar nog wel veel mensen nodig zijn. Mensen die werken bij een cateraar of KLM zullen zich kunnen omscholen voor werk in het onderwijs of de zorg, bijvoorbeeld."

Rotte appels

Koolmees zegt tegenstander te zijn van het wijd open houden van de geldkraan door de overheid, in de hoop alle economische sectoren in stand te houden. "Het gaat om belastinggeld. Dat moeten we zo efficiënt mogelijk inzetten."

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zegt nog niet precies te weten hoe verrekeningen en terugbetalingen van eerdere steun zal plaatsvinden, als die achteraf ten onrechte blijkt te zijn verleend.

Wel zegt hij dat er tegen fraude waarborgen zijn ingebouwd. "Rotte appels zijn er altijd. Maar via het UWV, de accountants en mobiele brigades die steekproefsgewijs controles gaan doen, denken wij er wel heel wat rotte appels uit te kunnen halen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van