Onafhankelijke adviseur

Britse topjurist stapt op na rumoer over brexitplan Johnson

08 september 2020 15:52 Aangepast: 08 september 2020 16:27
Premier Boris Johnson voor de deur van zijn ambtswoning op 10 Downing Street. Beeld © PA Media

Een belangrijke jurist van de Britse overheid heeft vandaag ontslag genomen. Zijn besluit komt vlak na het bericht dat premier Boris Johnson cruciale delen uit de brexitdeal met de Europese Unie wil halen. Het is al de zesde hooggeplaatste ambtenaar die opstapt dit jaar uit onvrede over het beleid van Johnson.

Jonathan Jones is de hoogste ambtenaar van Government Legal Department. Dat is een opzichzelfstaande instelling die de overheid 'helpt om goed te regeren, binnen de regels van de wet'. Een woordvoerder van de instelling bevestigt zijn vertrek aan RTL Z, maar wil verder geen uitleg geven.

De reden voor het ontslag is een conflict met 10 Downing Street, meldt Financial Times op basis van twee anonieme ambtenaren. Het kantoor van premier Johnson is namelijk van plan delen uit de brexitdeal met de Europese Unie (EU) opzij te schuiven met een nieuwe wet in het Verenigd Koninkrijk en daar is Jones het niet mee eens. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruciale fase brexitschaakspel: minder dan vier maanden tot no deal-scenario

Omstreden plan

Jones zou volgens mensen uit zijn omgeving 'zeer ongelukkig' zijn over het besluit om de afspraken over de Iers-Noord-Ierse grens uit de brexitdeal te schrappen. 

Het uitlekken van dit plan veroorzaakte gisteren reuring. Door dit te doen, zet Johnson in feite een streep door de hele brexitdeal, want dat is onacceptabel voor de Europese Unie. Bovendien zijn de afspraken uit de uittredingsdeal al verankerd in wetgeving in zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie. 

Vraagtekens bij plannen Johnson

Vanuit zijn rol als onafhankelijke adviseur op gebied van wetgeving zou Jones vraagtekens hebben gezet bij dit plan. Volgens hem zou het terzijde schuiven van de wetgeving uit de brexitdeal in strijd zijn met de regels waar ministers zich aan moeten houden. 

Jones zou hierover al maanden in de clinch liggen met het hoofd van het Openbaar Ministerie in het Verenigd Koninkrijk, Suella Braverman. Uiteindelijk koos Downing Street de kant van de laatste, volgens de bronnen van de krant. 

Eerder dit jaar vertrokken al vijf topambtenaren van onder meer de ministeries van binnen- en buitenlandse zaken en Justitie. 

Onderhandelen over handelsdeal

Vandaag onderhandelen de EU en het VK opnieuw over een handelsdeal. Ze moeten het er voor 31 december over eens zijn, anders gelden de meest simpele regels voor handel die er zijn. En dat betekent dat alle goederen die van het Europese vasteland naar het VK gaan - en omgekeerd - gekeurd moeten worden. Ondernemers vrezen dan voor lange files, vanwege de administratieve rompslomp. 

De onderhandelingen zitten al maanden muurvast.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groundhog Day in Brussel: weer een brexitoverleg mislukt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van