Groene stroom

Stroomverbruik daalt met 7 procent door coronacrisis

09 september 2020 00:03 Aangepast: 09 september 2020 06:45
Beeld © ANP

Door de lockdown en de coronamaatregelen is het stroomverbruik in het tweede kwartaal flink lager dan in dezelfde periode vorig jaar. In totaal werd er 7 procent minder elektriciteit verbruikt ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019.

We gebruikten in het tweede kwartaal van 2020 1,8 miljard kilowattuur minder elektriciteit ten opzichte van het tweede kwartaal van 2019, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).  

Die daling hangt volgens het CBS samen met de economische gevolgen van alle coronamaatregelen. Want in de eerste drie maanden lag het verbruik nog op ongeveer hetzelfde niveau als vorig jaar. 

De elektriciteitsproductie daalde in het tweede kwartaal met 1 procent ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. Dat is een aanzienlijk kleinere daling dan van het verbruik, maar dat komt omdat er meer elektriciteit is geëxporteerd naar Duitsland en minder is geïmporteerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Primeur: meer stroom opgewekt uit duurzame bronnen dan uit steenkool

Productie groene stroom groeit door

Ondertussen groeit de productie van groene stroom. Afgelopen half jaar steeg de stroom uit hernieuwbare bronnen van 10,6 miljard kilowattuur in de eerste zes maanden van 2019 naar 14,8 miljard kilowattuur (+39 procent).

Het CBS rekent energie uit natuurlijke bronnen die worden aangevuld tot de categorie hernieuwbare energie. Daar vallen dus energie uit wind, water, zon, bodem, buitenluchtwarmte en biomassa onder.

Vooral de productie van stroom uit zonnepanelen groeide met 56 procent erg hard ten opzichte van vorig jaar (1,5 miljard kWh). Windmolens produceerden een kwart meer stroom (1,4 miljard kWh). 

Energie uit steenkool blijft dalen

In dezelfde periode daalde de Nederlandse elektriciteitsproductie uit steenkool met 63 procent. De eerste helft van vorig jaar produceerden we nog 11 miljard kilowattuur, afgelopen zes maanden was dat nog 4 miljard kilowattuur. 

Dat komt volgens de onderzoekers van CBS doordat steenkool de concurrentie lijkt te verliezen van andere bronnen, de lager elektriciteitsvraag uit Noordwest-Europa en opvallend ook: technische storingen bij een aantal bedrijven. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Horeca wil verwarmde winterterrassen: hoe slecht is dat voor het milieu?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van