Onregelmatigheden Wereldbank

Data voor investeerders belangrijke concurrentielijst plots anders

07 september 2020 15:55 Aangepast: 07 september 2020 16:22
President David Malpass van de Wereldbank. Beeld © Getty

De data van een invloedrijke ranglijst van de Wereldbank wijken af van wat er had moeten staan. De publicatie maakt een rangschikking van hoe makkelijk het in landen zakendoen is. Verkeerd gegevens kunnen nadelig zijn voor bedrijven en politieke besluitvorming.

Onregelmatigheden

De ranglijst, onder de naam 'Doing Business', wordt als één van de invloedrijkste in de wereld gezien. Niet alleen kijken grote ondernemingen er naar bij het nemen van investeringsbeslissingen, de lijst bepaalt soms ook politieke beslissingen.

Nu blijken echter in de edities van 2018 en 2020 een aantal onregelmatigheden aan het licht te zijn gekomen, maakt de Wereldbank bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe Wereldbank-president hekelt internationale instituten

Investeringen mislopen

Daardoor kunnen landen hoger komen te staan dan eigenlijk terecht is, waardoor een land aantrekkelijker lijkt om zaken te doen dan in werkelijkheid het geval is.

Mogelijk dat bepaalde investeringen dan wél in zo'n land worden gedaan, terwijl een land dat is benadeeld wellicht investeringen misloopt.

Laatste vijf jaar uitpluizen

Jaarlijks zijn er uiteraard wijzigingen in de verschillende factoren die samen bepalen hoe de rangschikking van landen is. Die verschillen die in de publicaties voor 2018 en 2020 staan, komen echter niet overeen met wat uit er uit de door de Wereldbank toegepaste methodologie naar voren komt.

Besloten is daarom om de wijzigingen in de uitkomsten van de laatste vijf jaren nog eens uit te pluizen. Verder gaat de interne accountantsdienst het proces van gegevensverzameling en de controle òf de gegevens wel goed worden overgenomen onder de loep nemen.

De publicatie van het volgend 'Doing Business' rapport, dat voor oktober stond gepland, is uitgesteld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Armoede dreigt voor half miljard mensen door coronacrisis'

'Manipulatie'

De publicaties van Doing Busines en de wijze van berekening zijn er niet om bepaalde landen te bevoordelen, bezweert de Wereldbank. De degelijke Zwitserse krant Neue Zürcher Zeitung (NZZ) schrijft echter dat het gebruik van het woord 'onregelmatigheden' volgens niet nader aangeduide experts wijst op doelbewuste manipulatie.

Er zouden geruchten zijn waarbij de gegevens van landen als China, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Azerbeidzjan op onverklaarbare wijze zouden zijn veranderd.

Chili

Twee jaar geleden stapte de toenmalige hoofdeconoom van de Werldbank Paul Romer op nadat hij had gezegd dat de ranking voor het Zuidamerikaanse land Chili bewust lager was gezet, omdat de president van Chili socialistisch is.

De NZZ merkt fijntjes op dat de ranglijst soms indruist tegen wat logisch lijkt. Zo staat op de meest recente lijst Noord-Macedonië boven Duitsland en in Rusland zou het makkelijker zaken doen zijn dan in Zwitserland.

Nederland stond vorig jaar op de 42e plek, achter landen als Turkije en Rwanda.

Armoedebestrijding

De Wereldbank is samen met het IMF (Internationaal Monetair Fonds) aan het eind van de Tweede Wereldoorlog opgericht en is sindsdien een belangrijk onderdeel binnen het wereldwijde financiële systeem. 

De Wereldbank richtte zich met leningen aanvankelijk vooral op de economische ontwikkeling van landen en de laatste tijd meer op armoedebestrijding.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Merendeel ontwikkelingshulp Wereldbank naar belastingontwijkers'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore