Twijfels over voortbestaan

Theater Carré ontslaat kwart personeel door coronacrisis

07 september 2020 12:13 Aangepast: 07 september 2020 12:19
Theater Carré uit 1887 zit in de problemen Beeld © ANP

Een reorganisatie bij Carré kan niet zonder gedwongen ontslagen. Het Amsterdamse theater moet als gevolg van de coronacrisis zo'n 15 van de 60 medewerkers in vaste dienst ontslaan. Over het voortbestaan van de culturele instelling bestaat onzekerheid.

Dat blijkt uit jaarstukken uit de Kamer van Koophandel en een rechtszaak die was aangespannen door een theatertechnicus, die vreest te worden ontslagen.

De man, die 24 jaar bij het theater in dienst is, dwong met de zaak de afgifte van documenten over de reorganisatie af. Uitstel daarvan wist hij echter niet te bewerkstelligen.

Vorige maand werd al bekend dat Carré aan een reorganisatie werkt. Hoeveel banen daarbij gaan verdwijnen was destijds nog niet duidelijk. Het blijkt nu dus te gaan om een kwart van de vaste werknemers.

Keihard geraakt

Carré is een van de vele instellingen in de culturele sector die keihard is geraakt door de coronacrisis. Het theater was drie maanden volledig gesloten, en ging daarna weer op een kiertje open, dankzij een kermis en terras.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Zonder nieuwe steun verdwijnt helft banen evenementensector'

Directeur Madeleine van der Zwaan zei vorige maand in het Parool dat de omzet vanaf maart volledig wegviel. Zij benadrukte dat het theater geen exploitatiesubsidie ontvangt, en daardoor grotendeels afhankelijk is van kaartverkoop en horecaomzet.

Ook de huidige, versoepelde corona-regels betekenen voor Carré geen oplossing. Onder die nieuwe regels mag het theater draaien met een bezetting van slechts 30 procent. Dat betekent dat van de ruim 1700 stoelen er maximaal 500 kunnen worden bezet.

Vorig jaar winst

Uit het meest recente jaarverslag van de exploitatiemaatschappij Carré blijkt dat de organisatie vorig jaar nog een nettowinst van een half miljoen euro wist te boeken, op een bruto bedrijfsresultaat van 9 miljoen euro.

De personeelskosten bedroegen ruim 5 miljoen euro. De exploitatiemaatschappij is, overigens evenals het statige theaterpand uit 1887 aan de Amstel, eigendom van de Gemeente Amsterdam.

Miljoen verlies

Uit het verslag blijkt hoe ernstig het theater er als gevolg van de uitbraak van het coronavirus voorstaat. Door de sluiting in maart zag Carré de werkzaamheden voor een groot deel van de 60 medewerkers in vaste dienst wegvallen. Dat betrof vooral de toneeltechnici, de koks en de 'duty managers' die het ingehuurde personeel aanstuurden.

Volgens het verslag loopt het verlies in de eerste drie maanden alleen al op tot 1 miljoen euro. Het beroep op de NOW-regeling, de loonkostensteun van de overheid, kan dat verlies slechts gedeeltelijk opvangen, aldus de organisatie.

Onzekerheid voortbestaan

Dat kan grote gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit van de Exploitatiemaatschappij Carré. Het verslag wijst op de wankele vermogenspositie van de instelling. Het eigen vermogen is slechts 1,1 miljoen euro, op een balanstotaal van ruim 25 miljoen euro.

Wel beschikt Carré over behoorlijk wat liquide middelen, en kan ze bovendien aanspraak maken op een kredietfaciliteit van 2 miljoen van de Gemeente Amsterdam.

De directie spreekt in het verslag over een 'materiële onzekerheid als gevolg van Covid-19 die ernstige twijfel kan doen rijzen over het vermogen van de onderneming om haar bedrijfsactiviteiten voort te zetten.' Een woordvoerster van Carré wilde vandaag niet op de reorganisatie reageren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van