Economie

Ondernemer die buiten de boot valt start platform voor lotgenoten

07 september 2020 06:06 Aangepast: 07 september 2020 16:31
Ondernemer Kevin met een van zijn automaten

Ondernemers die wel last hebben van de coronacrisis, maar géén aanspraak kunnen maken op overheidssteun. Wie zijn zij en waarom vallen ze buiten de boot? "Met dit platform hoop ik ze een stem te kunnen geven."

Kevin de Krieger verkoopt schoolspullen aan studenten via automaten op hogescholen en universiteiten. Denk aan rekenmachines, schriften en zelfs condooms. Kortom, alles wat een student zomaar nodig kan hebben.

Tijdens de 'intelligente' lockdown bleven onderwijsinstellingen dicht, dus kwam er geen geld meer binnen bij de ondernemer. Inmiddels worden er weer wat studenten toegelaten, maar dat zet nog geen zoden aan de dijk: De Krieger zit op 25 procent van de omzet vergeleken met een jaar geleden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stufi moet genoeg zijn: geen coronasteun voor studerende ondernemer

Noodgedwongen werken in coronatestlab

De Krieger vroeg daarom steun aan bij de overheid. Maar hij kreeg vervolgens te horen dat hij geen aanspraak maakt op zowel de TOGS (Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren covid-19) als de TOZO, die bedoeld was voor zelfstandig ondernemers die dusdanig in de problemen kwamen dat ze privé ook niet meer konden rondkomen.

De ondernemer ging in bezwaar, maar ook dat mocht niet baten. "Voor de TOGS heb ik niet de juiste SBI-code, terwijl ik wel degelijk getroffen ben en ik mag geen TOZO aanvragen omdat ik gebruik maakte van de Bijstand voor Zelfstandigen. Dat snap ik, maar omdat ook de TOGS uitblijft kom ik nauwelijks rond", zegt de Krieger. "Ik heb 40 automaten. En de leasecontracten lopen gewoon door, terwijl er nauwelijks geld binnenkomt."

De ondernemer werkt inmiddels vier dagen in de week in een coronatestlab om het hoofd boven water te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Derde steunpakket voor ondernemers: jouw vragen beantwoord

Geen tegemoetkoming omdat je student bent

Ondernemer Megan van Vuuren zit in hetzelfde schuitje. Ze heeft een eigen dansschool die ook dicht moest tijdens de lockdown. Ook zij voldoet aan alle eisen van de regeling - en kreeg die in eerste instantie ook - maar moet het geld nu terugbetalen omdat ze student is.

Van Vuuren: "Het gaat om 3000 euro en dat moet ik in zes weken terugbetalen. Ze zeggen dat je als student studiefinanciering kunt krijgen, dus je daarom geen gebruik van een andere regeling mag maken. Maar de TOZO is een gift en studentenfinanciering een lening." Van Vuuren tekende bezwaar aan, maar dat mocht niet baten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer steun voor cultuursector en hogere tegemoetkoming vaste lasten ondernemers

Tussen-wal-en-schippers

De vraag is hoe groot de groep van deze 'tussen-wal-en-schip'-ondernemers momenteel is. Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn in totaal 221.545 aanvragen voor de TOGS-regeling binnengekomen. Er zijn 1.534 bezwaren ingediend, waarvan er 800 zijn afgehandeld. Na behandeling werd 70 procent alsnog gegrond verklaard. Of zij ook bij de andere regelingen buiten de boot vielen, is niet bekend. 

Voor de NOW 1 en 2, de tegemoetkoming waarmee werkgevers die door corona getroffen zijn hun werknemers kunnen doorbetalen, zijn 10.105 van de 215.000 aanvragen afgewezen. Dit aantal loopt mogelijk nog op, aangezien de aanvraagperiode tot en met 31 augustus liep, en veel werkgevers op het laatste moment een aanvraag hebben ingediend. 

Ondernemend Nederland (ONL) krijgt nog dagelijks bericht van ondernemers die nergens recht op lijken te hebben, terwijl ze wel benadeeld zijn. "Daarom pleitten wij in eerste instantie voor steun voor alle ondernemers. Maar het is nu van belang dat er maatwerk komt", zegt Hans Biesheuvel van ONL. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Humberto Tan: 'Eigenlijk ben ik een laffe ondernemer'

Platform

De Krieger zit niet bij de pakken neer en is ondertussen de website www.ikvalbuitendeboot.nl gestart, om andere benadeelde ondernemers, die ook niet bij een branchevereniging zitten, te helpen. "Door ze een enquête te laten invullen op de site weet ik waar ze tegenaan lopen en hoop ik ze met dit platform een stem te kunnen geven. Met die reacties wil ik uiteindelijk naar Den Haag, om mijn onderneming én die van anderen te redden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse ondernemers over reisadvies Spanje: 'Hard besluit, onnodig'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van