Eerste verzekeraar in Nederland

Aon voegt cybercriminaliteit standaard toe aan inboedelverzekering

31 augustus 2020 19:32 Aangepast: 01 september 2020 13:34
Slachtoffer van phishing of identiteitsfraude? Bij deze verzekeraar ben je tot 5000 euro gedekt. Beeld © GettyImages

Online identiteitsdiefstal, phishing of digitale gijzeling van je computer vallen bij verzekeraar Aon voortaan onder je inboedelverzekering. Daarmee is de verzekeraar de eerste in Nederland waarbij je geen aanvullende polis meer hoeft af te sluiten om gedekt te zijn tegen cybercrime.

Bij andere aanbieders kun je je ook verzekeren tegen cybercrime, maar dan moet je er een aanvullende polis voor afsluiten.

Maximaal 5000 euro per jaar

De 157.000 huishoudens die nu al een inboedelpolis hebben bij Aon, krijgen de cyberdekking er vanaf dinsdag automatisch bij. De polis kost wel iets meer, verzekerden betalen een euro extra.

Het gaat om een dekking van maximaal 5000 euro per jaar voor de kosten van privacyschending, identiteitsdiefstal, beveiligingsinbreuk en ransomware. Daarnaast komt Aon met een speciale hulplijn die klanten kunnen bellen bij vermoedens van bijvoorbeeld hacks, online identiteitsdiefstal of phishing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Schadebedrag door cybercrime enorm toegenomen'

Meer cybercrime-delicten dan woninginbraken

Tijdens de coronacrisis zijn er flink meer geregistreerde cybercrime-incidenten in Nederland. De eerste vijf maanden van dit jaar waren er meer cybercrime-delicten (1869) dan woninginbraken (1344), blijkt uit een analyse van landelijke cybercrime-statistieken door VPNgids.nl.

Dat cybercriminaliteit toeneemt tijdens de pandemie blijkt ook uit een rapportage van Europol. Volgens de organisatie van Europese politiediensten voeren criminelen meer phishing- en malwareaanvallen uit, omdat mensen meer thuiswerken.

Veel varianten

"We vinden het belangrijk om verzekerden ook te beschermen tegen deze nieuwe risico’s", zegt Maarten de Jonge, Managing Consultant Cyber & Privacy bij Aon. "De tijden dat een inbreker ’s nachts met een koevoet aan de achterdeur stond, zijn grotendeels voorbij. Cybercrime kan iedereen op elk moment overkomen. Het is een complex probleem, want er zijn veel varianten van cybercrime."

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Europol: grote toename cybercrime door coronavirus

Aanpassing

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de verzekerden van Aon de polis er gratis bij krijgen. Dat klopt niet, de inboedelverzekering wordt een euro duurder.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van