Veel meer omzet dan vorig jaar

Koopwoede in coronatijd: winkels draaien uitstekend

31 augustus 2020 09:36 Aangepast: 31 augustus 2020 13:50
Mondkapjes te koop op het Damrak in Amsterdam. Beeld © Ramon van Flymen

De omzet in de detailhandel lag in juli 9,7 procent hoger dan in dezelfde maand van 2019. Dat is bijna een recordstijging, ware het niet dat in juni zelfs een stijging van 10,4 procent werd gemeten.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Grote verschillen

Hoewel de coronacrisis en de daaropvolgende lockdown bij een hoop winkeliers een groot gat in de omzet heeft geslagen, zijn er ook veel winkels waar het eigenlijk al het hele jaar vooral heel erg goed gaat.

Sterker nog, als we naar alle winkels samen kijken, online en offline, dan zijn de omzetstijgingen een stuk groter dan de omzetdalingen. Alleen in april daalde de omzet van alle winkels samen, met 1 procent. In de maanden daarna steeg die juist erg hard.

De verschillen zijn wel erg groot. De non-food-sector kreeg in maart en april wel harde klappen, toen veel winkels gesloten waren of er gewoon geen mens in de stad was te vinden. Maar inmiddels heeft die tak ook de weg omhoog weer gevonden, en hoe.

Non-food-winkels noteerden in juli een omzetstijging van 10,2 procent. In juli ging het ook al crescendo, met een stijging van 9,4 procent. De maanden daarvoor was het wel sappelen.

Kleding- en schoenenwinkels hebben rotjaar

Dat er nu van die hoge groeipercentages worden gemeten heeft vooral te maken met het feit dat de kleding- en schoenenwinkels eindelijk weer wat minder beroerd draaien. Daar waren de omzetdalingen in maandenlang gerust dramatisch te noemen.

In maart, april en mei daalde de omzet van kledingwinkels ten opzichte van 2019 met respectievelijk 41,2 procent, 57,7 procent en 23,7 procent. Schoenenwinkels deden het bijna net zo slecht. In juli is die daling afgenomen naar tussen de 1 en 2 procent, nog altijd minder dan vorig jaar.

Bouwmarkten en supermarkten vieren feest

Dat staat in schril contrast met sommige andere non-food-zaken. Neem nou de bouwmarkten: daar worden sinds maar groeipercentages gemeten van tussen de 22 en 40 procent. Een topjaar dus.

Ook de webwinkels en de winkels in voedingsmiddelen draaien al het hele jaar lekker. Bij de webwinkels steeg de omzet de afgelopen maanden tussen den 20 en 40 procent. Bij de voedingswinkels lag de groei constant tussen de 5 en 12 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van