Zware klappen voor hotels

Omzet horeca halveerde in tweede kwartaal door corona

31 augustus 2020 08:52 Aangepast: 31 augustus 2020 14:19
De omzet van cafe's was 66 procent lager ten opzichte van vorig jaar. Beeld © EPA

In de maanden april tot en met juni kelderde de omzet van de horeca met meer dan de helft in vergelijking met het eerste kwartaal. Vooral hotels hebben het zwaar, maar eigenlijk doen alle sectoren het slecht.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat door de lockdown de horeca hard geraakt werd, was al duidelijk. Nu blijkt hoe hard de dreun was.

Vooral april moeizaam

De omzetdaling in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal komt bovenop de afname van 14 procent waar in de eerste drie maanden als sprake van was. 

In vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar daalde omzet van hotels, cafés en restaurants zelfs met 57 procent. Vooral in april ging het heel moeizaam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Horeca over nieuwe maatregelen: 'Overheid richt pijlen alleen op ons'

Hotels: -79 procent minder

Hotels leden het zwaarst. Hun omzet kachelde in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar met maar liefst 79 procent achteruit. Ook cafés draaiden slecht, met een omzetdaling van bijna 66 procent.

Bij restaurants was de omzetdaling ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar 58 procent, bij kantines was de daling 54 procent.

De omzet van fastfoodrestaurants daalde het minst sterk, maar met bijna 29 procent ten opzichte van een jaar eerder is de daling nog altijd aanzienlijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Registratieplicht in de horeca: wat gebeurt er met jouw gegevens?

Ondernemers pessimistisch

Horeca-ondernemers zijn nog altijd erg somber. Het ondernemersvertrouwen in de sector was aan het begin van het derde kwartaal -52,4. Dat is fors minder slecht dan de -84,3 van drie maanden eerder, maar nog altijd bijzonder laag.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van