Ga naar de inhoud
Vooral jongeren

Fors meer mensen in de bijstand (voor het eerst in ruim twee jaar)

Er zijn vooral fors meer jongeren die een bijstandsuitkering ontvangen. Beeld © ANP

Zeker 437.000 Nederlanders ontvangen een bijstandsuitkering en dat zijn er fors meer dan eind vorig jaar. Voor het eerst in ruim twee jaar tijd steeg het aantal mensen in de bijstand. Opvallend veel van hen zijn jongeren.

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering steeg dit kwartaal tot 427.000, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat zijn er 2000 meer dan een jaar eerder en 12.000 meer dan eind vorig jaar.

Vooral jongeren

Het is voor het eerst in tweeëneenhalf jaar tijd dat het aantal bijstandsontvangers stijgt. Onder jongeren tot 27 jaar nam het aantal bijstandsontvangers het snelst toe. Het gaat om zo'n 2000 nieuwe jongeren die sinds dit kwartaal een bijstandsuitkering ontvangen.

Vooral
Lees ook:
Vooral jongeren en mensen met laag inkomen geraakt door coronacrisis

"Ik vermoed dat bij de jongeren wel een corona-effect te zien is", zegt econoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Vooral jongeren zijn vanwege corona hun baan kwijtgeraakt. Of ze begonnen op de arbeidsmarkt en konden geen baan vinden."

Eerder vertelden experts al aan RTL Nieuws al dat jongeren kwetsbaar zijn tijdens de coronacrisis en dat weinig Nederlanders een financiële buffer hebben

Flexbanen

Onder 45-plussers steeg het aantal bijstandsuitkeringen minder hard. Het aantal personen met een bijstandsuitkering steeg in die leeftijdscategorie met 0,4 procent, tegenover 2,0 procent onder jongeren. Jongeren hebben vaker flexbanen en verliezen daardoor sneller hun baan als het economisch tegenzit.

Marktplaatshandel?
Lees ook:
Marktplaatshandel? Twee ton aan bijstand terugbetalen

De cijfers passen bij een trend die al begin vorig jaar werd ingezet: de daling van het aantal mensen met een bijstandsuitkering nam sindsdien af. Toch werd er niet eerder een stijging geconstateerd, tot nu.

Van Mulligen verwacht dat het aantal bijstandsontvangers de komende maanden nog wel verder toe zal nemen. "Afgaande op de ramingen van het Centraal Planbureau zullen de problemen op de arbeidsmarkt nog wel een tijdje voortduren."

Jong stel werkloos door de coronacrisis

Jong stel werkloos door de coronacrisis

01:47
Thymon (23) en Noa (19) raakten beiden hun baan kwijt.