Van kantoorpand naar camping

Kantoorpand opgezegd door corona: 'Het team vergadert nu op de camping'

28 augustus 2020 06:16 Aangepast: 28 augustus 2020 11:10
Goboony komt samen op de camping

Steeds meer bedrijven willen van hun kantoorruimte af, nu veel panden leegstaan door ons massale thuiswerken. Het kantoor wordt kleiner of verdwijnt zelfs helemaal. Dat laatste betekent dat er eens in de zoveel tijd vergaderd wordt op een alternatieve locatie. “Het team ontmoet elkaar nu elk kwartaal op de camping."

Door de uitbraak van het coronavirus werken veel meer medewerkers vanuit huis. En dat bevalt zo goed dat de verwachting is dat dit nog lang aanhoudt.

Veel werk kan prima digitaal en de gang naar kantoor is dan niet meer noodzakelijk. Kantoren staan binnen bepaalde sectoren dan ook nagenoeg leeg.

Terugschroeven

En daarom verwacht twee derde van de werkgevers van grote bedrijven het huidige aantal vierkante meters kantoorruimte op korte termijn terug te zullen schroeven - zo bleek laatst uit onderzoek van adviesbureau KPMG.

Bijgebouwen worden gesloten en het aantal operationele verdiepingen teruggebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Corona en de kantoormarkt

Geen kantoor, kleiner kantoor, meer ruimte? Dit doet corona met de kantoormarkt

Kantoorpand overbodig

Andere bedrijven gaan nog een stap verder. Camperdeelplatform Goboony besloot het kantoor in Utrecht van 400 vierkante meter, in z’n geheel op te zeggen. “Thuiswerken is ons zo goed bevallen, dat het volstrekt zinloos was dat pand nog langer te behouden”, legt oprichter Mark de Vos uit.

Goboony heeft sinds corona een vlucht genomen, door het groeiende animo naar kampeervakanties. Maar terwijl hun personeelsbestand nu groeit, slinkt hun kantoorruimte.

“Medewerkers moesten even aan het idee wennen om ook na corona niet meer naar kantoor terug te keren, maar inmiddels zien we alleen maar voordelen van deze stap”, aldus De Vos. Want het scheelt ook in aanzienlijk in de kosten. “Dat dat geld nu vrijkomt maakt dat we nog sneller kunnen groeien”.

Goboony-collega's aan het werk. Goboony-collega's aan het werk.

Levenden lijve

Als vervanging van de vergaderingen op kantoor zoomen en teamen ze er inmiddels op los. Maar toch neemt de drang om collega’s ook in levenden lijve te zien toe. Als dat niet meer kan in een kantoorpand, is daarvoor een alternatief nodig.

Het team van Goboony komt daarom elk kwartaal meerdere dagen achtereen bij elkaar op de camping. “Dat is de kans om nieuwe medewerkers te leren kennen, te brainstormen, maar vooral om het praatje van voorheen bij de koffieautomaat, eindelijk weer eens te voeren”, zegt De Vos.

Waardevoller contact

Het meeten op een alternatieve plek houdt meer bedrijven bezig. Samenkomen met collega’s in vakantiehuizen, hotels of natuurgebieden: het gebeurt allemaal in toenemende mate.

De Vos zou in ieder geval niet meer terug willen. “We zien elkaar live minder vaak dan voorheen op kantoor, maar als we elkaar dan zien is het contact veel waardevoller."

Maar missen ze bij Goboony dan helemaal niks aan het oude kantoorpand? "De kantoorkroeg die wij in het pand hadden zitten, die wordt wél gemist", aldus De Vos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van