Vuurwapens en cash

Autohandelaren moeten jaren cel in wegens miljoenenfraude

26 augustus 2020 12:23 Aangepast: 26 augustus 2020 12:52
Handelaren exporteerden voor 75 miljoen euro aan auto's. Foto niet van het frauderende bedrijf. Beeld © ANP

Twee autohandelaren uit Drenthe moeten 4 tot 5 jaar de cel in, wegens betrokkenheid bij grootschalige btw-fraude. De mannen verkochten jarenlang auto's, waarover geen omzetbelasting werd afgedragen. De fiscus liep daardoor 15 miljoen euro mis.

Een 50-jarige man uit Hoogeveen en een 41-jarige man uit Meppel verkochten met hun autobedrijven tussen januari 2013 en november 2017 voor ruim 75 miljoen euro aan voormalige lease-auto's aan bedrijven in het buitenland.

Onder de Europese belastingregels hoeft er over deze verkopen geen btw te worden afgedragen, zolang de buitenlandse koper dat in zijn eigen land doet.

Katvangers

In dit geval werden de auto's verkocht aan 28 bedrijven door de hele Europese Unie, die in het buitenland echter niet de verschuldigde btw afdroegen. Op het moment dat dit daar door de belastingdienst werd ontdekt, plofte het bedrijf en werd er vlug een ander bedrijf opgericht.

Uit onderzoek bleek dat er achter de buitenlandse 'katvanger'-bedrijven in werkelijkheid vier kopers schuilgingen. De auto's werden geleverd in en rond Berlijn.

Vuurwapens en contanten

Opmerkelijk is ook dat de verkochte auto's contant werden afgerekend. Toen de 50-jarige man begin oktober 2017 tijdens het onderzoek werd aangehouden, had hij een rugzak in zijn auto liggen met 323.000 euro aan cash.

Ook bezat de autohandelaar een Browing-pistool en stroomstootwapens. Volgens de man was het vuurwapenbezit gerechtvaardigd, gezien de risico’s die hij in zijn werk liep. Zijn compagnon beschikte over een gaspistool en een Walther-vuurwapen.

Crimineel geld

Er zijn bovendien aanwijzingen dat de 'geoliede machine' niet alleen opgezet was om belasting te ontduiken, maar eveneens om geld uit criminele activiteiten wit te wassen. Volgens een van de getuigen in het onderzoek was het geld waarmee de auto's werden betaald afkomstig uit hasjhandel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FIOD onderzoekt btw-fraude van 21 miljoen met export van auto's

Volgens de Nederlandse autohandelaren hadden zij te goeder trouw gehandeld, en waren zij niet op de hoogte geweest dat de kopers fraude pleegden. Daar gelooft de Rechtbank Overijssel in Zwolle niets van.

Centrale rol

Op basis van het onderzoek, waarbij onder meer telefoons zijn afgeluisterd en beelden van de beveiligingscamera's van het autobedrijf zelf werden gebruikt, komt de rechtbank tot de conclusie dat de Nederlandse autohandelaren niet alleen wisten van de fraude, maar daarin een 'belangrijke en centrale rol' speelden.

Wegens de ernst van de fraude gaven de rechters zelfs hogere straffen dan door het Openbaar Ministerie was geëist. De rechtbank wees er daarbij in de eerste plaats op dat 'het witwassen van crimineel geld een bedreiging vormt voor de legale economie, en de integriteit van het financiële en economische verkeer ernstig aantast.'

Ondermijning belastingmoraal

Ook benadrukten de rechters de gevolgen voor de Belastingdienst, die 15 miljoen euro misliep. "Een dergelijke vorm van btw-fraude levert een groot financieel nadeel op voor de fiscus, heeft een sterk corrumperend effect, ondermijnt de belastingmoraal (…) en leidt er uiteindelijk toe dat belastingplichtigen meer belasting moeten betalen."

Gisteren werd de 50-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 59 maanden, bijna vijf jaar. Zijn compagnon moet bijna vier jaar de cel in. Ook moet hun bedrijf een boete van een half miljoen betalen. Tegen de mannen loopt nog een zogenoemde ontnemingszaak, waarbij het OM de frauduleus behaalde winsten probeert af te pakken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van