Ga naar de inhoud
800 lobbyisten

Gas- en kerncentrales lobbyen voor groene subsidies van Europa

Een kerncentrale in Frankrijk Beeld © Getty

Gasbedrijven en kerncentrales willen worden gezien als makers van groene energie. Daarmee hopen ze mee te kunnen profiteren van de miljardensteun die de Europese Unie in petto heeft om de economie aan te jagen en te vergroenen.

De energiesector is een grote lobby begonnen, zo ontdekte een Europese energiedenktank.

Gasbedrijven en kerncentrales vinden dat ze een belangrijke rol spelen in die vergroening omdat ze veel minder vervuilend zijn dan bijvoorbeeld kolencentrales. Bovendien kunnen ze grootschalig energie produceren.

EU: gas is niet groen

Dat is de Europese Unie niet met ze eens. Die besloot afgelopen juni dat aardgas en kernenergie niet als groen kunnen worden gezien.

Daar leggen de gas- en kernenergiebedrijven zich volgens een onderzoek door Reclaim Finance niet bij neer. In de maanden dat de regels duidelijk zijn heeft en gas- en kernenergieindustrie 52 bijeenkomsten gehouden met Europese beleidsmakers. Dat blijkt uit een onderzoek van een organisatie die pleit voor een financieel systeem dat de overgang naar een duurzame maatschappij bevordert.  

Zeven
Lees ook
Zeven energiesubsidies speciaal voor ondernemers

Overrompeld

Van begin 2018 tot juli van dit jaar zijn er zelfs 310 ontmoetingen geweest tussen de industrie en Europese beleidsmakers. Ruim 800 lobbyisten houden zich er volgens Reclaim Finance mee bezig. Gasbedrijven en kerncentrales hebben dus in 2,5 jaar 216,5 miljoen euro uitgegeven om het beleid van Brussel te beïnvloeden.

De Europese Unie wil vanaf 2021 beginnen met het uitgeven van 750 miljard euro uit het nieuwe Covid-19 Recovery Fund. Dat is een fonds voor onder meer vergroening in de lidstaten. Daarbij moet de EU oppassen dat ze niet wordt overrompeld door de energielobby, zegt Reclaim Finance.

'EU-instellingen moeten zich losmaken van lobbyisten voor fossiele brandstoffen.'

Klimaatfirewall

"Het huidige systeem voedt een klimaatvernietigende cyclus waarbij EU-beleid en EU-fondsen fossiele-brandstofbedrijven financieren die op hun beurt miljoenen uitgeven aan de lobby voor fossielvriendelijke wetgeving", zegt Paul Schreiber, campagnevoerder bij Reclaim Finance in een verklaring.

"Als de EU-instellingen en de lidstaten serieus willen bouwen aan een duurzaam Europa, moeten ze zich losmaken van lobbyisten voor fossiele brandstoffen. We hebben een klimaatfirewall nodig om onze planeet en de belangen van haar burgers te beschermen."

Temporiseren

De aardgasindustrie is bijzonder sterk in de lobby, zegt Reclaim Finance. 167 bedrijven en instellingen gaven jaarlijks tot wel 83 miljoen euro uit om aardgas te positioneren als een zogenaamde 'transitie energiebron'.

Daarmee bedoelen ze dat aardgas een energiesoort is die minder vervuilend is dan olie en kolen. Maar in tegenstelling tot echt groene energie is aardgas wel volop beschikbaar. Als de overgang naar volledig groene energie wordt vertraagd dan kan aardgas nog lange tijd goed worden verkocht, is daarbij het idee.

De gasindustrie gaat daarbij zelfs zo ver zichzelf als groen te positioneren. Omdat ze daarmee in aanmerking komen voor groene subsidies zoals is opgesteld in een Europees actieplan voor duurzame groei. 

Gelobby is in de energiewereld een miljoenenbusiness

Shell

De Europese Unie dwingt aanbieders van financiële producten (banken, verzekeraars) om bij de beleggingen te voldoen aan klimaatcriteria. Zo moet investeringsgeld bij groene energieprojecten terecht komen 

Shell Nederland ging niet in op een verzoek van RTL Z om over dit thema vragen te beantwoorden. Shell is een van de grootste energiebedrijven ter wereld en investeert jaarlijks miljarden in de productie van gas. Het bedrijf investeert ook steeds meer in groene energieprojecten zoals windparken en groene waterstof, maar nog altijd weinig als je het vergelijkt met de investeringen in fossiele energie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van