Ga naar de inhoud
Vooral in Amsterdam

Hotels maandenlang uitgestorven door coronacrisis

Nog maar weinig buitenlandse toeristen bezoeken Amsterdam

In de maanden april, mei en juni bleven toeristen massaal weg bij Nederlandse accommodaties, zoals hotels, huisjes, campings en groepsaccommodaties. Vooral de hotels in Amsterdam veranderden in spookplekken, doordat ruim 90 procent van de toeristen wegbleef.

In het tweede kwartaal van 2020 ontvingen toeristische accommodaties gemiddeld 72 procent minder gasten dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sector tot stilstand

In april 2020 kwam de sector zelfs bijna helemaal tot stilstand met 95 procent minder gasten dan in april 2019. In mei en juni was er enig herstel. Vooral omdat Nederlanders weer voorzichtig een huisje in eigen land durfden te huren.

Toch ontvingen toeristische accommodaties in juni nog steeds maar half zoveel gasten als een jaar eerder.

Wereldwijde reisbeperkingen

Door de wereldwijde reisbeperkingen bleven vooral buitenlandse toeristen afgelopen maanden weg. Zo kwamen er vrijwel geen gasten van buiten Europa (dalingen tussen de 96 en 98 procent).

De meeste buitenlandse toeristen die nog wel ons land bezochten, kwamen uit Duitsland (min 74 procent) en België (min 87 procent).  Bij de Nederlandse gasten was de terugloop met 60 procent het minst.

Amsterdam hardst geraakt

De meeste buitenlandse gasten verblijven in hotels, daarom is dit type accommodatie harder geraakt dan bijvoorbeeld kampeerterreinen of bungalowparken, legt Maarten Bloem van het CBS uit.

"En Amsterdam is de grote magneet voor buitenlandse toeristen. Dus hotels in die stad zijn het zwaarst getroffen door de coronacrisis", aldus Bloem. In het tweede kwartaal verwelkomde de hoofdstad 92 procent minder gasten dan een jaar eerder.

Weinig
Lees ook:
Weinig Nederlanders, meer Duitsers op Duitse camping en in hotel

Arabieren en Aziaten

Bij het chique hotel Waldorf Astoria in Amsterdam staan 70 van de 90 kamers leeg nu rijke Amerikanen, Arabieren en Aziaten niet meer naar Europa komen. Manager Roberto Payer gaat ervan uit dat de bezettingsgraad nog zeker een jaar extreem laag blijft.

Gevolg is dat veel hotels in de financiële problemen zijn gekomen. De laatste jaren gingen in het tweede kwartaal meestal minder dan 5 hotels failliet, in het tweede kwartaal van 2020 waren dat er 19

Duizenden banen verloren

Payer zegt tegen RTL Z dat zijn hotel de crisis wel doorkomt, omdat Waldorf Astoria een keten is met voldoende vet op de botten. Toch is ook hier banenverlies onvermijdelijk. Volgens Payer zullen er 50 van de 180 banen bij Waldorf Astoria Amsterdam verdwijnen. In heel Amsterdam gaan 10.000 banen in de hotelsector verloren, schat Payer.

Het CBS verwacht dat het herstel in het derde kwartaal verder zal doorzetten. Want veel Nederlanders kiezen deze zomer vanwege het coronavirus voor een vakantie in eigen land. Hierdoor zullen de toeristische accomodaties in juli, augustus en september verder opkrabbelen.

Dit geldt dan vooral voor campings en bungalowparken. De hotels in de grote steden, die het vooral van buitenlandse toeristen moeten hebben, blijven in zwaar weer zitten, is de verwachting.

Coronamaatregelen in chic hotel

04:22