Klimaatakkoord

Woning verduurzamen? Niet rendabel en te duur, stelt Planbureau

24 augustus 2020 04:00 Aangepast: 24 augustus 2020 07:32
Het verduurzamen van je woning vergt van de meeste huishoudens momenteel een te grote investering Beeld © Peter Hilz

Slecht nieuws voor huiseigenaren met plannen om hun woning te verduurzamen: dat is momenteel niet rendabel. Voor veel huishoudens is het simpelweg een te grote investering. Wie er toch aan begint, moet soms wel dertig jaar wachten tot de investering is terugverdiend.

Dat schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een nieuw rapport. Wie een warmtepomp of zonnepanelen installeert of van het gas af gaat, moet jaren wachten voordat de maatregelen zich uitbetalen.

Dertig jaar

Zo stelt het Planbureau dat een huishouden dat zijn energielabel wil opkrikken van D naar energieneutraal, daar gemiddeld 35.000 euro aan kwijt is.

Dat levert maandelijks een besparing van 50 euro op aan woonlasten, maar het duurt langer dan dertig jaar voordat de hele investering is terugverdiend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Mensen moeten beseffen dat een niet-duurzaam huis veel geld gaat kosten'

Ook in veel andere gevallen zullen de woonlasten eerst flink omhoog gaan als een huishouden probeert te verduurzamen, schrijft het PBL.

Klimaatakkoord

Als er geen aanvullend beleid komt, zal de bijdrage die woningbezitters leveren aan het behalen van de doelen in het klimaatakkoord flink lager zijn dan die waar de overheid nu rekening mee houdt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je woning isoleren: zo doe je dat (en dit kost het)

Eerder werd al duidelijk dat er meer drempels zijn die ervoor zorgen dat huiseigenaren niet gauw beginnen aan verduurzamingen. Zo zijn de spelregels vanuit de overheid voor veel mensen onduidelijk.

Geen volledige hypotheek

Toch komt er steeds meer nadruk op duurzame woningen te liggen. Zo krijgen mensen die een niet-duurzaam huis willen kopen geen volledige hypotheek meer bij Triodos. Tenzij ze fors investeren in de isolatie van hun huis. "Mensen moeten beseffen dat een niet-duurzaam huis hogere lasten met zich meebrengt", vertelde de directeur Hypotheken daarover aan RTL Z.

In het Klimaatakkoord staat dat alle woningen in Nederland in 2050 energieneutraal moeten zijn.

Huizen onbetaalbaar? Ga verbouwen!

Geen zin in de gekte op de huizenmarkt? Je huis verbouwen om vierkante meters te winnen kan ook. En dat kan je flink geld opleveren. Zo doe je dat het slimst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van