Finale Champions League

PSG - Bayern: finale clash in strijd om overvolle prijzenpot van bijna 2 miljard

22 augustus 2020 14:22 Aangepast: 24 augustus 2020 10:35
Bayern-middenvelder Philippe Coutinho scoort de 8-2 tegen Barcelona. Beeld © ANP

Gisteravond was het dan eindelijk zover: de finale van het belangrijkste clubtoernooi ter wereld, de Champions League. Het Franse Paris Saint-Germain verloor met 0 - 1 van het Duitse Bayern München. De wedstrijd was het sluitstuk van een door corona overhoop gegooid seizoen. Het geld is er niet minder om. 

*Dit verhaal is geüpdatet nadat de uitslag van de finale bekend werd* 

In totaal kon de UEFA dit seizoen een pot geld van 1,95 miljard euro verdelen over de clubs die de groepsfase van het toernooi haalden. Het grootste deel daarvan, een krappe 1,2 miljard, is al lang en breed vergeven. 

Iedere club die het hoofdtoernooi haalde kreeg dik 15 miljoen euro. In de groepsfase werd verder nog eens 585 miljoen verdeeld, per gewonnen potje kregen clubs 2,7 miljoen, voor ieder gelijkspel 9 ton. 

Knock-outfase

In de knock-outfase, die halverwege de achtstefinaleronde werd onderbroken door het coronavirus, ging de teller pas goed lopen. Wie de groepsfase overleefde, kon 9,5 miljoen bijschrijven, het halen van de kwartfinale leverde 10,5 miljoen op. 

De winst van 8-2 op Barcelona in de kwartfinale leverde Bayern 12 miljoen op, hetzelfde bedrag was er voor PSG na de krappe winst op Atalanta Bergamo. Het halen van de finale, via overwinningen op RB Leipzig en Lyon, leverde de twee clubs beide 15 miljoen op. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe baan: het geluid van een meelevende Kuip of Arena creëren

4 miljoen

De winst van de cup met de grote oren levert Bayern een bonus van 4 miljoen euro op. Meedoen aan de finale is financieel gezien dus bijna belangrijker dan winnen, vergeleken met de bedragen die de clubs tot nu toe al toucheerden. Bayern deed het daarbij met 111 miljoen iets beter dan de ruim 104 miljoen voor PSG. 

Dat verschil heeft twee oorzaken. Ten eerste won Bayern alle zes de groepswedstrijden, goed voor 16,2 miljoen. PSG won 5 keer en speelde een keer gelijk, wat 14,4 miljoen opleverde. 

Coëfficiëntenlijst

Daarnaast staat Bayern hoger op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA. Iedere plek hoger op die lijst is goed voor 1,1 miljoen extra bonus bij de start van het toernooi. Voor Bayern komt dit neer op zo’n 33 miljoen euro, voor Paris Saint-Germain grofweg 27,5 miljoen. 

Daarnaast krijgen de clubs nog geld uit de zogenoemde marktpool van tv-gelden. Dat is in totaal een bedrag 292 miljoen euro, hoe dat exact wordt verdeeld is een goed bewaard geheim. Het enige dat de UEFA erover kwijt wil is dat de hoogte van de bedragen die worden betaald voor de tv-rechten in een land, bepalen hoeveel geld de clubs uit hetzelfde land mogen verdelen. 

Daar is Bayern in het nadeel, want namens Duitsland deden ook RB Leipzig, Borussia Dortmund en Leverkusen mee. PSG hoeft alleen te delen met Lille en Lyon. 

50 miljoen voor Ajax

Ter vergelijking: Ajax verdiende grofweg 50 miljoen aan prijzengeld in deze langgerekte editie van de Champions League. De Amsterdamse club strandde in de groepsfase. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is wat de Champions League precies oplevert voor Ajax

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van