'Schokkend en ontluisterend'

CNV-peiling: meer agressie tegen hulpverleners door coronacrisis

22 augustus 2020 09:36
Beveiligers bij een demonstratie in Rotterdam. Beeld © ANP

Het is een verhitte zomer, en dat merken hulpverleners ook. Ze worden vaker geconfronteerd met agressieve patiënten en omstanders als ze hun taken uitvoeren, is het beeld dat oprijst uit een enquête van vakbond CNV. 

De vakbond vroeg 1150 leden die onder meer werkzaam zijn in de zorg, gevangenissen, het openbaar vervoer en beveiliging naar hun ervaringen. De uitkomsten liegen er niet om. Ruim een derde van de hulpverleners stelt dat de agressie op de werkvloer toeneemt door de coronacrisis. 

"Schelden, grof taalgebruik, duwen, klappen krijgen, spugen: bij veel hulpverleners komt dit vaak voor. Hulpverleners verdienen meer dan ooit onze waardering en steun."

Van de ondervraagden, waarvan bijna 70 procent uit de zorg komt, heeft 15 procent vaker te maken met fysiek geweld. Zo'n 70 procent zegt dat mensen een korter lontje hebben door de coronacrisis. 

'Weinig steun werkgevers'

"Schokkend, schrijnend en ontluisterend", zegt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV. "Onze hulpverleners staan dag en nacht klaar om Nederland te helpen. Dat uitgerekend zij met zoveel agressie te maken hebben, is stuitend. Schelden, grof taalgebruik, duwen, klappen krijgen, spugen: bij veel hulpverleners komt dit vaak voor. Hulpverleners verdienen meer dan ooit onze waardering en steun."

Volgens het onderzoek van CNV zegt 16 procent van de ondervraagden dat ze te weinig steun krijgen van de leidinggevende nadat ze agressief zijn benaderd en vindt 22 procent dat de werkgever te weinig maatregelen neemt tegen agressie op de werkvloer.

"Dit zijn te hoge percentages. Werkgevers hebben hierin een cruciale rol", zegt Fey. "We roepen hen op om hun personeel zoveel mogelijk te ondersteunen in deze zware fase."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bussen bekogeld door agressieve passagiers: 'Vandaag was het weer raak'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van