Transport krimpt fors

Coronacrisis deelt rake klappen uit aan industrie

19 augustus 2020 00:26
Beeld © ANP

De Nederlandse industrie gaat gebukt onder de effecten van de coronacrisis. De omzet van de totale branche daalde in het tweede kwartaal met 17 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

De Nederlandse industrie zag de omzet in het binnenland en in het buitenland met 16,6 procent dalen. De daling was het sterkst in de maanden april en mei, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

In het eerste kwartaal viel de omzetdaling (-2,7 procent) nog mee, omdat de meeste maatregelen om het coronavirus in te dammen pas halverwege maart in gingen. 

Transportmiddelenindustrie hard geraakt

In bijna alle branches van de industrie daalde de omzet. Bij de transportmiddelenindustrie was de krimp (-38,6 procent) het grootst.

Meerdere bedrijven moesten noodgedwongen dicht. VDL Nedcar was een van die bedrijven: zij konden geen onderdelen meer krijgen, waardoor het zinloos was om de fabriek open te houden.

Producenten van auto’s en aanhangwagens haalden 51 procent minder omzet binnen. April (-72,4 procent) en mei (-61,6 procent) waren de pijnlijkste maanden. 

Ook raffinaderijen en chemie (-30,1 procent) en de textiel-, kleding en leerindustrie (-27,4 procent) zagen hun omzetcijfers fors dalen. 

Positieve uitschieters

Toch zijn er ook een aantal industrietakken die het goed deden. Binnen de voedings- en genotmiddelenindustrie deden vooral tabaksproducenten het goed, die haalden zelfs 10,7 procent meer omzet dan in dezelfde periode vorig jaar.

Daarnaast groeide de omzet bij machineproducenten en producenten van farmaceutische producten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van