Handelsoorlog

'Verenigde Staten en China stellen handelsoverleg uit'

15 augustus 2020 10:51 Aangepast: 15 augustus 2020 10:55
Beeld © AFP

De Verenigde Staten en China stellen hun voor zaterdag geplande handelsgesprekken naar verluidt uit. Persbureau Reuters meldt op basis van ingewijden dat de videoconferentie wordt verschoven vanwege problemen met de planning.

Wat er precies aan de hand is, is niet duidelijk. Er zou in ieder geval nog geen nieuwe datum in de agenda zijn gezet, stelt Reuters.

Een van de bronnen van het persbureau stelt dat het uitstel te maken heeft met een conferentie van leiders van de Communistische Partij. Een andere bron zegt dat Amerikaanse functionarissen China meer tijd willen geven om Amerikaanse goederen te kopen, die in de deal zijn afgesproken. Dat zou de Amerikaanse politici gunstiger stemmen.

Zes maanden

Verwacht werd dat de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer, minister van Financiën Steven Mnuchin en de Chinese vicepremier Liu He met elkaar zouden praten over de onderlinge handelsrelatie. Het is zaterdag precies zes maanden geleden dat het in januari getekende handelsakkoord tussen beide grootmachten in werking trad.

De zogeheten fase 1-deal, die 96 pagina's telt, werd in januari ondertekend door Trump en de Chinese vicepremier Liu He. Het is een adempauze in de handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. Die duurde meer dan twee jaar, met een inzakkende wereldeconomie en schommelende beurskoersen als gevolg. Over en weer stelden de twee landen voor honderden miljarden aan importheffingen op elkaars producten in

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe fase handelsoorlog: Trump tekent 'grootste deal ooit' met China

Trump en president Xi Jinping spraken af dat China voor 200 miljard dollar (ongeveer 180 miljoen euro) extra aan Amerikaanse producten gaat kopen, waaronder bijna 80 miljard aan vliegtuigen, auto's en medische apparatuur.

Daarnaast zal China voor zo'n 37 miljard aan Amerikaanse diensten afnemen en 32 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten. Ook kopen de Chinezen voor in totaal ruim 50 miljard dollar aan energie uit de VS. 

Einde aan handelsoorlog

Die deal betekende een gedeeltelijk einde van de slepende Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Maar er waren nog veel zaken waarover nog onenigheid bestond tussen Washington en Peking. Daarom moest er eigenlijk verder onderhandeld worden over vervolgdeals.

De onderlinge spanningen zijn intussen weer opgelopen. President Donald Trump beschuldigde China er de laatste tijd geregeld van informatie achter te houden over het coronavirus. De grootmachten liggen ook in de clinch over de situatie in Hongkong en mogelijke spionage door techbedrijven als Huawei en TikTok.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van