Krimp in heel Europa

Grootste afname werkgelegenheid in eurozone ooit, vooral flexwerker de dupe

14 augustus 2020 17:53 Aangepast: 14 augustus 2020 17:57
De Spaanse economie werd het hardst getroffen van alle EU-landen. Beeld © ANP

Er zijn nog nooit zo snel zoveel banen verdwenen in Europa als in het afgelopen kwartaal. Door de coronacrisis was er in de hele eurozone 2,8 procent minder werk dan drie maanden eerder.

Volgens statistiekbureau Eurostat is dit de grootste afname sinds het begin van de metingen in 1995.

Economische krimp in de EU

De economie van de eurozone als geheel kromp afgelopen kwartaal met 12,1 procent in vergelijking met de voorgaande periode. Volgens het CBS daalde het Nederlands bruto binnenlands product (bbp) in dezelfde tijd met 8,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Volgens de cijfers van Eurostat leden de economieën van Spanje (-18 procent) en Hongarije (-14,5 procent) afgelopen kwartaal het hardst. De bbp's van Finland (-3,2 procent) en Litouwen (-5,2 procent) krompen het minst van alle landen in de Europese Unie.

Als het Verenigd Koninkrijk nog bij de EU zou horen zou dit het gemiddelde nog verder omlaag halen: de Britse economie kromp namelijk met 20,5 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Historisch harde klap voor economie Verenigd Koninkrijk

Baan verlies 'valt nog mee'

In Nederland daalde het aantal banen met 3 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend. Volgens het CBS valt dit nog mee dankzij de steunmaatregelen van de overheid.

Het aantal gewerkte uren in het tweede kwartaal lag daarbij wel veel lager: er werden 6,1 procent minder uren gewerkt dan in het eerste kwartaal. Tijdens de coronacrisis waren er namelijk veel mensen die wel hun baan weliswaar behielden, maar in de praktijk niet werkten. Denk aan obers en kappers.

Een deel van die mensen zal alsnog zijn baan verliezen, bijvoorbeeld een deel van het personeel van Booking.com en 1500 medewerkers van KLM

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bloedbad op de arbeidsmarkt: coronacrisis kost honderdduizenden banen

Geen overheidssteun

Tegelijkertijd zijn er een hoop werklozen in Europa die niet of nauwelijks voor financiële steun in aanmerking komen, schrijft The New York Times. Denk aan een deel van de uitzendkrachten, freelancers en werknemers die korter dan een half jaar in dienst waren bij een bedrijf en moesten vertrekken door de crisis.

Volgens cijfers van de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OECD) heeft zo'n 40 procent van de mensen die werken in de hardst getroffen sectoren zo'n flexibele arbeidsovereenkomst. Denk aan branches zoals toerisme en horeca.

Flex en uitzend de dupe

Ook in Nederland verloren veel flexwerkers hun baan. Het tweede kwartaal van 2020 was de teruggang van het aantal flexcontracten (een contract voor bepaalde tijd, uitzendkrachten, oproepmedewerkers en stagiaires) voor het eerst groter dan de toename van het aantal vaste banen, schrijft het CBS.

Daarbij betrof de daling van het aantal flexcontracten voor het merendeel mensen die minder dan een half jaar in dienst waren. Uitzendkrachten werden het hardst getroffen: het aantal banen bij uitzendbureaus daalde met 130 duizend van het eerste op het tweede kwartaal, een daling van 17 procent en daarmee de grootste ooit, aldus het CBS.

Nederlandse regeling voor flexwerkers

In eerste instantie was er in Nederland geen regeling voor uitzendkrachten, tot het kabinet deze zomer kwam met de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA).

Er zijn wel strenge voorwaarden. Kandidaten moeten in februari minimaal 400 euro hebben verdiend en in april zeker de helft van hun inkomsten hebben verloren. Ze krijgen geen geld als ze in maart, april of mei een beroep hebben gedaan op ww, bijstand of een andere regeling. De helft van de aanvragers krijgt 'nee' te horen, aldus het UWV.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Sinds begin coronacrisis 61.000 meer ww-uitkeringen

'Bij herstel het eerst aan het werk'

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) pleit daarom voor een 'ruimhartige toegang tot de ww', vertelt woordvoerder Simone Nederend. "Er zijn gewoon heel veel mensen die met een kort contract werken en dan kom je niet in aanmerking voor steun", zegt ze. Daarom stelt de ABU een speciale corona-WW voor.

"Binnenkort vragen we daar opnieuw aandacht voor", zegt Nederend. De uitzendbond hoopt vooral op vlug herstel van de economie. "Flexwerkers zijn tijdens een crisis als eerste de dupe, maar bij enig herstel is zijn uitzend- en oproepkrachten ook weer als eerste aan het werk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van