Handelsrelatie EU - VS

VS houdt vol: import vliegtuigen Airbus niet goedkoper

13 augustus 2020 14:07 Aangepast: 13 augustus 2020 14:10

De Amerikaanse overheid houdt vast aan de hogere importtarieven voor toestellen van Airbus en andere Europese producten. Toenaderingspogingen van de EU hadden geen succes.

Het conflict tussen de VS en de EU over subsidies voor Airbus duurt al jaren. De Amerikanen beschuldigen de Europeanen van illegale overheidssteun aan de vliegtuigbouwer. De Wereldhandelsorganisatie (WTO) stelde de VS daarin eerder dit jaar in het gelijk.

De WTO gaf de Amerikanen toestemming om 7,5 miljard dollar aan strafheffingen in te voeren op producten uit de Europese Unie. De importheffing op toestellen van Airbus ging omhoog van 10 naar 15 procent en er gingen hogere tarieven gelden voor Europese voedselproducten, wijn en drank.

Opnieuw in gesprek 

Om de VS tegemoet te komen liet Airbus vorige maand weten dat het de rentetarieven van leningen van de Franse en Spaanse overheid zou laten verhogen. Maar dat maakte weinig indruk.

De handelsgazant voor het Witte Huis Robert Lighthizer heeft gezegd dat Airbus en de EU nog niet genoeg hebben gedaan om de bezwaren van VS en de WTO weg te nemen. Om die reden handhaven de VS de hoge tarieven.

De Amerikanen willen opnieuw in gesprek met de Europeanen om een langetermijnoplossing te vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van