Economisch slecht weer

Banken zetten miljarden opzij voor verwachte probleemklanten

13 augustus 2020 14:02 Aangepast: 13 augustus 2020 14:24
Beeld © ANP

De drie grote Nederlandse banken bereiden zich voor op economisch slecht weer. Ze hebben de afgelopen maanden miljarden euro's opzij gezet, omdat ze denken dat hun klanten wereldwijd niet al hun leningen terug zullen kunnen betalen.

Bij ING gaat het om 2 miljard euro. ABN Amro stopte 1,8 miljard in de zogenoemde stroppenpot. Dat is een term die aangeeft dat de bank met een financiële strop blijft zitten als de klant zijn lening niet of niet volledig terug kan betalen.

De Rabobank tenslotte zette 1,4 miljard opzij. Bij alle drie de banken gaat het om fors hogere bedragen dan een jaar eerder, tot ruim 7 keer meer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rabobank stopt 1,4 miljard in stroppenpot en ziet winst slinken

Banken moeten altijd een inschatting maken van de kans dat ze uitgeleend geld al dan niet terugkrijgen. Probleemgevallen zijn er altijd, bijvoorbeeld als een klant fraudeert.

Maar door de coronacrisis is de kans dat bedrijven al hun leningen volledig kunnen aflossen in één keer een stuk kleiner geworden. En dat zie je terug in de voorzieningen die banken treffen, ziet ook analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Kredietverliezen

"Banken bereiden zich voor op kredietverliezen', zegt hij. "Je ziet dat sommige sectoren gewoon veel minder omzet draaien. Horeca, reizen. Dus de kans dat bedrijven omvallen is groter." Bij een faillissement komt de lening nooit helemaal terug. 

'Niet voor iedereen toereikend'

Rabobank-topman Wiebe Draijer vreest het ook. Hij wijst erop dat de overheid de afgelopen maanden ruimhartige maatregelen nam om de economie draaiende te houden.

Er kwam een regeling voor bedrijven om de lonen van hun personeel door te kunnen betalen. En er was bijvoorbeeld inkomensondersteuning voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). "Maar die zullen niet voor iedereen toereikend zijn."

Draijer verwacht de komende maanden veel onzekerheid over hoe het verder gaat met de coronacrisis en een oplopende werkloosheid omdat bedrijven nu toch ontslagrondes aankondigen en zzp'ers zonder werk komen te zitten.

Dat zal allemaal invloed hebben op wat we met zijn allen kunnen uitgeven en verdienen. En ook op de mate waarin klanten van banken in staat zullen zijn om hun lopende leningen af te kunnen lossen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van