Nog geen hosanna

Ondernemers zijn minder pessimistisch over de economie

13 augustus 2020 00:00 Aangepast: 13 augustus 2020 14:49
Winkels zijn weer open, maar het is nog niet druk in de meeste winkelstraten. Beeld © ANP

Nederlandse ondernemers krijgen iets meer vertrouwen in de economie. Dat was ook wel nodig, want in het tweede kwartaal waren ze pessimistischer dan ooit. In het derde kwartaal zien ze het zonniger in, maar het vertrouwen blijft historisch laag. 

Ten opzichte van het tweede kwartaal is het ondernemersvertrouwen hard gegroeid, maar het is nog niet genoeg om de ongekende daling eerder dit jaar goed te maken, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

"Het dieptepunt ligt achter ons als je het aan de ondernemers vraagt", zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. 

Maar ondernemers zijn al met al nog wel pessimistisch. En dat is geen verrassing, zegt hij. "Het coronavirus is nog niet weg, dus dat zou ook apart zijn."

Ondernemersvertrouwen nog steeds historisch laag

Om het ondernemersvertrouwen te peilen, stelt het CBS stelt allerlei vragen aan ondernemers, zoals over hun winstverwachtingen, of ze tevreden zijn met het aantal opdrachten en of ze verwachten personeel aan te nemen.

Als er meer negatieve dan positieve antwoorden zijn, wordt cijfer negatief. Voor een branche geldt dan: bij een negatief cijfer zijn de pessimisten in de meerderheid.

Voor het derde kwartaal stijgt dat cijfer van -37,2 naar -19,3. Een flinke stijging, maar het cijfer moeten we vooral zien als minder negatief. 

"Laten we niet vergeten: het is nog wel heel erg laag. Dit duidt niet op een verbetering, maar dat het per saldo minder slecht gaat. In iedere andere periode was -19 dramatisch laag geweest. Dat we dit cijfer als positief zien, komt omdat het iets minder somber is ten opzichte van het tweede kwartaal", aldus Van Mulligen.

Verschillen zijn groot

Het vertrouwen steeg in iedere sector, maar de verschillen tussen de verschillende branches zijn groot.

De detailhandel springt eruit en is de enige sector waarin de optimistische ondernemers in de meerderheid zijn. 16 procent van hen verwacht in het derde kwartaal een omzetstijging.

Het vertrouwen nam het meest toe bij ondernemers in de autohandel en autoreparatie. Dat komt omdat bij hen de omzet flink steeg. Maar het ondernemersvertrouwen is daar nog steeds negatief. 

Horeca het somberst

In de horeca zijn de ondernemers het meest pessimistisch. Als je de omzetcijfers van het tweede kwartaal erbij pakt, is dat niet vreemd. De omzet daalde bij 90 procent van de ondernemers ten opzichte van het eerste kwartaal en ruim driekwart van de horecabedrijven leed verlies, meldt het CBS.

Dat pessimisme is dus niet zo'n verrassing. Van Mulligen: "De horeca is nu weer open. Maar het derde kwartaal geldt als de periode waar ze het van moeten hebben, Die zomer van 2020 zal slechter zijn dan die van 2019. Mensen mijden de horeca simpelweg."

Winst per sector

De omzet die bedrijven wisten te boeken in het tweede kwartaal heeft grote invloed op de verwachtingen voor het derde kwartaal. 

Ondanks de coronacrisis was het afgelopen half jaar voor bijna de helft van de Nederlandse ondernemers winstgevend, meldt het CBS. 27 procent boekte verlies en voor 18 procent van de ondernemers was er geen noemenswaardige winst, maar ook geen verlies.

Nog meer verschillen

Maar ook hier zijn de verschillen per sector groot. Vooral in de cultuur en sport en recreatie vielen harde klappen. Zij liepen veel omzet mis door de coronamaatregelen.

Maar 4 procent van de bedrijven in die sector was winstgevend in het eerste halfjaar. 78 procent maakte verlies. 

In de bouw ging het nog wel goed. De meeste bedrijven boekten winst in de eerste zes maanden. Maar de bouw kan later alsnog de klappen van de crisis gaan voelen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ondernemers optimistisch na 5 maanden corona

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van