The Giving Pledge

Vermogen van superrijken groeit te snel om weg te geven

11 augustus 2020 14:47 Aangepast: 11 augustus 2020 14:49
Beeld © Getty Images

Tien jaar terug beloofden ruim 60 miljardairs om minimaal de helft van hun geld weg te geven aan goede doelen. Maar er is een probleem: hun vermogen groeit zo hard dat dat niet echt lukt.

In 2010 ontstond The Giving Pledge. Het idee leek simpel: rijke zakenmannen (allemaal miljardair) vonden dat ze wel genoeg hadden en wilden een groot deel doneren. Het geld ging naar verschillende goede doelen. Van noodhulp naar Afrika tot aan arme gezinnen in de Verenigde Staten.

Grote namen

Grote namen verbonden zich aan het initiatief. Onder meer Bill Gates (oprichter van Microsoft), Elon Musk (ceo van Tesla), Reed Hastings (de baas van Netflix), superbelegger Warren Buffett en tientallen anderen.

Alleen werden de miljardairs het afgelopen decennium niet armer. Sterker nog: ze werden alleen maar rijker, blijkt uit onderzoek van het Institute for Policy Studies, een Amerikaanse denktank.

Ze hadden in 2010 bij elkaar bijna 380 miljard dollar. Dat is inmiddels gegroeid naar 734 miljard dollar (622 miljard euro). Een stijging van maar liefst 95 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Elon Musk loopt binnen bij Tesla

Bonus van bijna 700 miljoen euro voor Elon Musk bij Tesla

Zuckerberg

Volgens de onderzoekers heeft slechts een op de zes van de groep hun vermogen zien dalen. Zij hebben op 'agressieve wijze' geld weggeven of hebben simpelweg zakelijk wat pech gehad. Investeringen die minder waard zijn geworden bijvoorbeeld. De rest doneert ook, maar ze worden veel sneller rijk dan dat ze geld (kunnen) weggeven.

Goed voorbeeld is Mark Zuckerberg, mede-oprichter en ceo van Facebook. Hij en zijn vrouw geven via hun eigen stichting geld weg, het Chan-Zuckerberg Initiative. De afgelopen jaren ging het om miljarden dollars. Alleen werd hij bepaald niet armer door die vrijgevigheid. 

De afgelopen tien jaar werd de de man achter Facebook zo'n 1800 procent rijker. De aandelen die hij bezit van Facebook zijn flink meer waard geworden.

Miniatuurvoorbeeld
Zuckerberg: de man van 100 miljard

Vermogen Mark Zuckerberg stijgt naar 100 miljard dollar

Drastisch versnellen

Als de miljardairs hun beloftes willen waarmaken, dan zullen ze volgens de onderzoekers hun schenkingen 'drastisch moeten versnellen'. Anders kunnen ze de groei van hun eigen vermogen niet bijbenen.

Gewoon veel meer doneren dus, zo moeilijk is het niet zou je denken. Maar deskundigen zeggen dat het voor de rijkaards niet zo simpel is. Veel rijke mensen zijn bekend en voelen een enorme druk. Bang om niet het juiste doel te kiezen. 

Daarnaast zijn het allemaal ondernemers en zien ze hun donatie als een project. Ze willen er helemaal bij betrokken worden en voelen zich persoonlijk verantwoordelijk. Sommige doen te lang over hun keuze en in de tussentijd worden ze alleen maar rijker.

Niet meer de rijkste

Een aantal is het de afgelopen jaren overigens wel gelukt. Bill Gates steekt ver boven de rest uit. Hij gaf sinds de jaren 90 al meer dan 50 miljard dollar weg.

Samen met zijn vrouw doet hij dat via de Bill & Melinda Gates Foundation. Het geld dat hij verdiende met zijn belang in Microsoft geeft hij weg. Voornamelijk aan gezondheidszorg en het terugdringen van armoede.

Gates is nu nog de op een na rijkste man van de wereld. Als hij niet zoveel had weggegeven, was hij volgens Bloomberg de rijkste man. Ook zijn goede vriend Warren Buffett zakt steeds verder weg op de rijkenlijst. Hij behoorde ooit tot de drie rijkste mannen van de wereld, nu valt hij bijna uit de top 10. Hij doneerde een kleine 40 miljard dollar.

Michael Bloomberg, de man die dit jaar nog een gooi deed naar het presidentschap, doneerde tot nu toe 10 miljard dollar. Zijn meest in het oog springende donatie was onlangs aan de Johns Hopkins University. Bijna 2 miljard dollar kreeg de universiteit, om te zorgen dat studenten geen studieschuld hoeven aan te gaan als ze willen studeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van