Ga naar de inhoud
Beladen nalatenschap

De gigantische erfenis van Epstein: wie krijgt zijn miljoenen?

Jeffrey Epstein overleed precies een jaar geleden. De dood van de veroordeelde zedendelinquent is nog altijd voer voor complottheorieën, maar misschien wel mysterieuzer: wie gaat er met de honderden miljoenen aan erfenis vandoor?

De 66-jarige zakenman overleed vorig jaar augustus in een gevangenis in New York. Volgens aanklagers zou hij tussen 2002 en 2005 tientallen minderjarige meisjes seksueel hebben uitgebuit.

Zij zouden betaald hebben gekregen om seksuele handelingen uit te voeren. Dat gebeurde naar verluidt in zijn huizen of aan boord van zijn eigen vliegtuig. Er hing hem een gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd. Streamingsdienst Netflix maakte er onlangs een documentaire over.

 

Alles in een trust

Twee dagen voor zijn dood tekent Epstein zijn testament. Daarna begint het mysterie. Aangezien Epstein geen kinderen heeft (en het ook niet aan een andere familielid wil nalaten) besluit hij zijn hele vermogen in een trust te stoppen.

Een trust is een juridische structuur die veelal door (super)rijken wordt gebruikt. Het is een manier om je geld fiscaal voordelig apart te zetten, maar ook om te zorgen dat mensen niet achter je identiteit komen. Bijvoorbeeld als je niet in een rijkenlijst van Forbes of Quote wil staan. Je wijst een beheerder aan, die zich verder bekommert om het geld.

Epstein heeft bijna 600 miljoen dollar aan bezittingen ondergebracht in een trust, volgens documenten die de New York Times eerder inzag. Het gaat om huizen, eilanden en cash. Volgens Amerikaanse media zijn die miljoenen nog altijd niet uitgekeerd en staan ze nog in de trust. Er wordt echter wel fel om gestreden.

Miljoenenboete
Deutsche beboet vanwege Epstein
Miljoenenboete voor Deutsche Bank om slecht toezicht Epstein

Kanshebbers voor erfenis

Er zijn een aantal mensen die de erfenis kunnen claimen, of dat graag zouden willen.

Broer Mark Epstein. Ook zijn er nog een nichtje en een neefje.

Slachtoffers van Epstein. Sommige vrouwen hebben geopperd dat de hele erfenis uitgekeerd moet worden aan de vrouwen die zeggen misbruikt te zijn door de overleden zakenman.

Meer dan 100 'kinderen'. Hoewel Epstein officieel geen kinderen heeft, hebben zich meer dan 100 kinderen gemeld. Mannen of vrouwen die zeggen dat Epstein hun vader is. Grote vraag is of dat klopt.

Mocht een van hen gekozen worden, dan heeft hij of zij een enorme vastgoedportefeuille erbij. Ook is het privévliegtuig geen overbodige luxe, want de bezittingen zijn verspreid over de hele wereld. Van eilanden tot landgoederen.  

Het proces gaat nog wel even duren. Wie het wordt en wanneer er meer duidelijk is: dat weet niemand. Wat wel zeker is, is dat de erfenis van een beroemdheid altijd garant staat voor een juridisch gevecht.

Zo had muzieklegende Prince bij zijn overlijden in 2016 geen testament opgesteld en is er nog steeds niemand die zijn royalty's en geld heeft gekregen. Ook om de nalatenschap van Aretha Franklin wordt al twee jaar lang nog steeds door familieleden gevochten. 

Ex-vriendin
Ex-vriendin Eppstein zit al weken vast
Ex-vriendin Jeffrey Epstein opgepakt door de FBI
Dit is een artikel van