Yellowcake

Gaan de Saoedi's een kernbom bouwen? 'Het is een veiligheidsgarantie'

06 augustus 2020 17:06 Aangepast: 06 augustus 2020 18:30

Saoedi-Arabië heeft zijn zinnen gezet op kernenergie. Maar wie kerncentrales heeft, is maar een kleine stap verwijderd van het bouwen van kernwapens. Amerika maakt zich zorgen, zeker nu de Saoedi's toenadering tot China lijken te zoeken.

De kroonprins van Saoedi-Arabië draaide er niet omheen in 2018: "Saoedi-Arabië wil geen kernbom, maar als Iran er een ontwikkelt, dan zullen wij zonder twijfel snel volgen", zei Mohammed bin Salman in het Amerikaanse televisieprogamma 60Minutes. 

En nu heeft het land mogelijk een eerste stapje gezet. Saoedi-Arabië heeft een fabriek gebouwd voor het maken van zogeheten yellowcake, zeggen westerse ambtenaren tegen de Wall Street Journal.

Een stap naar kernwapens?

Yellowcake is een soort geconcentreerde poederversie van uranium, dat gedolven wordt op enkele plekken in de wereld. Met dat poeder kun je de stap zetten naar verrijkt uranium (waarbij de concentratie van een bepaald deel van het uranium wordt vergroot) en uiteindelijk kernwapens maken. Het kan ook onschuldiger zijn: dat het gebruikt wordt voor een kerncentrale die huishoudens van energie voorziet.

Ook op een andere locatie zouden de Saoedi's en de Chinezen mogelijk bezig zijn met het verwerken van uranium, schrijft de New York Times.

Onderzoeksreactor en kerncentrales

De Amerikaanse inlichtingendiensten zien de vondsten niet zo rooskleurig in. Mede vanwege de heldere uitspraken van de Saoedische kroonprins zijn ze bang dat het land (ook) stappen zet in het ontwikkelen van een kernwapenprogramma.

Een mogelijke yellowcakefabriek is namelijk niet de eerste nucleaire stap van de Saoedi's. Ze bouwen ook een onderzoeksreactor, waarmee je geen energie opwekt, maar – zoals het woord al zegt – onderzoek doet.

Zorgelijke ontwikkeling

Daarnaast wil het land twee kerncentrales bouwen, maar is het niet akkoord gegaan met bijbehorend toezicht en inspecties van het Internationaal Atoomagentschap van de VN.

Zelfs als het alleen om onschuldige kerncentrales gaat, zou de bouw ervan een zorgelijke ontwikkeling kunnen zijn. "Als je het vermogen hebt om energie uit uranium te maken, dan ben je met dezelfde techniek ook in staat om uranium te verrijken", legt strategisch analist van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Patrick Bolder uit. "En met hoogverrijkt uranium kun je wapens maken. Dat kan in principe wel bedreigend zijn."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lukt het Saoedi-Arabië om hun economie om te gooien?

Grootste olieaanslag ooit

Ook zouden kerncentrales populaire doelwitten kunnen worden van tegenstanders van de Saoedi’s. Vorig jaar werd 's werelds grootste olieraffinaderij in Saoedi-Arabië gebombardeerd, terwijl die toch met veel Amerikaanse technologische hoogstandjes beveiligd was. De consequenties van een aanval op een kerncentrale zouden nog veel groter kunnen zijn.

De Saoedi’s zelf ontkennen overigens het bestaan van een yellowcakefabriek, maar geven wel toe een contract te hebben gesloten met de Chinezen om op zoek te gaan naar uranium.

Duurzame energie versus kernenergie

Dat de Saoedi’s bezig zijn met kernenergie is overigens geen verrassing. Het land wil minder afhankelijk worden van olie en kernenergie gaat daar een rol in spelen.

Critici vinden het een opvallende keuze: duurzame energie is in veel gevallen een stuk goedkoper geworden dan kernenergie. Wie nu nog voor kernenergie kiest, doet dat dus niet om economische redenen, zo is de zorg.

Een soort veiligheidsgarantie

Mocht Saoedi-Arabië inderdaad kernwapens willen maken, dan is dat wel te verklaren, zegt Bolder. "Als je beschikt over kernwapens dat is dat een soort veiligheidsgarantie. Kijk naar Noord-Korea: zonder kernwapens zou dat land niet meer bestaan." 

Met kernwapens zou Saoedi-Arabië zijn positie kunnen versterken. Bolder: "De grote vraag is: wil je gelijk optrekken met andere machtige landen of achteraan staan?"

Terwijl Amerikaanse inlichtingendiensten hun wenkbrauwen fronsen, lijkt Trumps Witte Huis nog wat voorzichtig te zijn in het afkeuren van de plannen van Mohammed bin Salman. De Saoedi's zijn oorspronkelijk bondgenoten van de Amerikanen. En pogingen om zelf tot een overeenkomst te komen met de Saoedi's als het gaat om hun nucleaire plannen zijn gestrand.

Geen strenge regels bij Chinezen

De Amerikanen wilden graag dat Saoedi-Arabië akkoord zou gaan met strenge regels, zoals dat het geen eigen faciliteiten voor de productie van kernenergie aan zou leggen die later zouden kunnen dienen voor wapenproductie. De vrees is dat Saoedi-Arabië samenwerking met de VS heeft opgegeven, en definitief voor nucleaire samenwerking met het minder veeleisende China heeft gekozen.

Op dat laatste heeft het Witte Huis overigens wel afkeurend gereageerd. De Chinezen zouden volgens de VS mogelijk overgaan tot strategische manipulatie of diefstal van technologie.

Dankzij Obama?

Die samenwerking met China komt volgens de New York Times niet uit de lucht vallen. Sinds Obama een nucleaire deal sloot met Iran, hebben de Saoedi's de hoop opgegeven dat ze altijd op hun Amerikaanse bondgenoten kunnen rekenen. En dus moeten ze – met hulp van China – militair gezien meer op eigen benen gaan staan.

Bolder deelt die laatste analyse niet meteen. "Zo'n kernprogramma is natuurlijk iets van de lange adem. Dat begin je niet zomaar vanwege één president. Maar de steeds sterker wordende positie van Iran zou wel een rol kunnen spelen."

Opvallende samenwerking met China

Des te opvallender is het, stelt Bolder, dat Saoedi-Arabië lijkt te gaan samenwerken met China. De Chinezen zoeken tot nu toe vooral samenwerking met Iran. En de Saoedi's maken juist veel afspraken met de Amerikanen.

"Als China inderdaad gaat samenwerken met Saoedi-Arabië is dat wel een nieuwe verschuiving in de wereld. Een hele nieuwe wending, die met interesse gevolgd zal worden."

Escalatie?

Of het ook gaat escaleren zodra Saoedi-Arabië kernwapens zou hebben? Die kans schat Bolder niet heel groot in.

"Uiteindelijk geven kernwapens je het vermogen om te kunnen escaleren op zo’n manier dat je tegenstander straks niet meer bestaat. Maar die drempel is natuurlijk erg hoog. Er zijn wel veel spanningen tussen kernwapenstaten, zoals China en de VS, India en Pakistan, maar de kernwapens worden niet daadwerkelijk ingezet. Uiteindelijk is het vooral een strategisch drukmiddel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van